Nieuws

De winnende tekening van Hajo in de pers

27 september 2024

in NRC en interview in NRC

in NH Nieuws; bij de NOS

17 oktober: jubileum 30 jaar INKTSPOTPRIJS

27 september 2024

  • Vier Nederlandse kanshebbers, waaronder Inktspotprijswinnaar Hajo (zie hieronder)

Tijdens Cartoons Day op 17 oktober in de Centrale Bibliotheek Den Haag vindt de uitreiking van de European Cartoon Award plaats en is er aandacht voor 30 jaar INKTSPOTPRIJS.

Klik HIER voor meer informatie en HIER voor aanmelding.

Hajo wint Inktspotprijs 2024

24 september 2024

  • Winnende prent van Hajo. Klik op de prent voor meer afbeeldingen

  • Hajo's dankwoord: 'een tekenaar speecht niet, een tekenaar tekent'.

  • Siegfried Woldhek, Aleksej Navalny in NRC op 30 september 2023

  • Kamagurka, Vergroenen in NRC op 16 april 2024

  • Kwennie Cheng, Rookvrije Generatie in NRC op 7 oktober 2023

  • ]Gijs Kast, Strijd om het torentje in FD op 2 september 2023

De Inktspotprijs 2024 is gewonnen door Hajo, met zijn tekening Wilders Wint. De tekening werd gepubliceerd door NRC op 24 november 2023. De tekenaar won in 2016 al eens de Junior Inktspotprijs.

De prijs voor de beste politieke tekening van het jaar werd op 24 september uitgereikt in Perscentrum Nieuwspoort in Den Haag. De jury werd dit jaar voorgezeten door scenarist en regisseur Niek Barendsen. Met verder: Harriet Stroomberg – kunsthistoricus met specialisatie spotprenten. Lotfi El Hamidi – historicus en journalist; Marlies Visser – grafisch ontwerper, curator en illustrator; en Splinter Chabot – schrijver, presentator en politicoloog. Eervolle vermeldingen waren er dit jaar voor: Gijs Kast, Kamagurka, Kwennie Cheng en Siegfried Woldhek. Dit jaar werd de Inktspotprijs voor de 30e keer uitgereikt. Dit jubileum wordt op 17 oktober gevierd tijdens de Cartoons Day in de Centrale Bibliotheek Den Haag. 


Uit het juryrapport
De winnende tekening is een spotprent zoals de spotprent bedoeld is: hard, satirisch, geestig en glashelder. De eeuwige buitenstaander heeft het Binnenhof in bezit genomen; een ijzersterk beeld en prachtig getekend in de Nederlandse 19e-eeuwse spotprenttraditie. We zien Wilders, die net op spectaculaire wijze de verkiezingen gewonnen heeft, met twee vingers opgeheven in de lucht naar de oude partijen, het systeem en de politiek. Hij is nu zelf getransformeerd tot het gebouw van de Staten- Generaal, met zijn mond als enige in- en uitgang.

Deze tekening is iconisch en onvergetelijk. Dit ijzersterke, onheilspellende beeld, dat als geen ander het belangrijkste nieuwsfeit van het politieke jaar 2023 vastlegt, heeft maanden later nog niets aan actualiteitswaarde verloren.
------------

De winnende tekening en eervolle vermeldingen kunnen hier worden gedownload en mogen gebruikt worden o.v.v. Inktspotprijs: DOWNLOAD HIER.

Voor interviewverzoeken met de winnaar kunt u contact opnemen met Jop Euwijk: via
inktspot@persenprent.nl
Jop Euwijk, 06-18423674

Stichting Pers & Prent ontving dit jaar 123 inzendingen van 41 tekenaars. Eerdere Inktspotprijswinnaars waren onder anderen: Peter van Straaten, Bas van der Schot, Opland, Jip van den Toorn, Len Munnik, Kamagurka, Joep Bertrams, Jos Collignon en Trik. Ook dit jaar worden alle inzendingen weer gebundeld in een prachtig vormgegeven catalogus. Daarnaast is de reizende expositie Inktspot! te zien in diverse steden:
Expositie-data:
24 september -21 oktober: Perscentrum Nieuwspoort
25 september -24 november: Centrale Bibliotheek Den Haag
25 september – 29 december: Ton Smits Huis, Eindhoven
8 oktober – 25 oktober: Bibliotheek Rotterdam/Atlas van Stolk

In samenwerking met Beeld & Geluid verschijnt dit jaar ook Lesson Up-materiaal voor middelbare scholen over de Inktspotprijs.

De Inktspotprijs werd voor het eerst georganiseerd en uitgereikt in 1994. De reizende tentoonstelling Inktspot! waar alle ingezonden prenten worden geëxposeerd, groeide uit tot een belangrijke jaarlijkse manifestatie waarin de politieke tekening centraal staat. Stichting Pers & Prent werd in 1980 opgericht door Hans IJsselstein Mulder met als doel het verzamelen, exposeren en publiceren van tekeningen, prenten en literatuur op het gebied van de politieke satire.

De prijsuitreiking, de expositie en het boek worden mede mogelijk gemaakt door een aantal sponsoren: Internationaal Perscentrum Nieuwspoort, Vrienden van Pers & Prent en Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Stichting Pers en Prent inktspot@persenprent.nl www.persenprent.nl KvK 41179688 NL74 INGB 0007 5833 12

23 september 2024

Klik HIER en kijk bij EXPO voor huur expo INKTSPOT

Tekenaars groeten Stefan Verwey

23 september 2024

  • Sigmund in de Volkskrant van 23 september

Stefan Verwey (1946 – 2024)

20 september 2024

  • Stefan bekijkt zijn eigen prenten, bij de opening van Politiek in Prent 2008 - klik ∆

  • Met deze prent won Verwey in 1998 de Inktspotprijs

  • Winnende prent van de Inktspotprijs 1999

  • Met Jos Collignon in gesprek over het vak, tijdens een cartoonbattle in Café Dudok

  • Stefan ontwierp voor Politiek in Prent 2001 de kaft van de catalogus

  • Stefan biedt oprichter Hans IJM bij 25 jaar P&P een cadeau aan namens de tekenaars

  • Stefan spreekt die avond ook oud-deelnemers Fritz Behrendt en Frits Müller toe

  • In Kaatje bij de Sluit, met rechts initiatiefnemer Nico Visscher en links Stefan Verwey

  • In Kaatje maken de cartoonisten een gezamenlijke tekening voor een zieke collega

Op vrijdag 20 september ontvingen wij het verdrietige bericht dat Stefan Verwey is overleden. Stichting Pers & Prent verliest met het overlijden van Stefan een goede vriend, vanaf het begin maakte hij deel uit van de jaarlijkse tentoonstelling van politieke prenten – Politiek in Prent en later Inktspot – en was hij kandidaat voor de Inktspotprijs. Hij won deze in twee opeenvolgende jaren, in 1998 en 1999, de enige tekenaar die het lukte om zijn prijs te prolongeren. In 2001 ontwierp hij het omslag voor de jaarlijkse catalogus.


Verwey was tot 2018 een trouwe deelnemer aan de tentoonstelling en een graag geziene tafelgenoot bij het traditionele etentje na de uitreiking van de Inktspotprijs. Daar nam hij meermalen mede namens de collegae tekenaars het woord wanneer er wat te vieren viel. Stefan was ook een van de vaste gasten van Kaatje bij de Sluis in Blokzijl voor een copieuze lunch, op uitnodiging van de eigenaren. Collega Nico Visscher had hiertoe in 1990 het initiatief genomen; de tekenaars 'betalen' met een tekening.

In de Volkskrant en de NRC staan necrologieen van de tekenaar.

VOORVERKOOP catalogus INKTSPOT 2024

25 augustus 2024

PRIJS VERLAAGD

In de voorverkoop is INKTSPOT 2024 tot 24 september € 18,00

Bestel in de SHOP

VERHUUR EXPOSITIE

4 augustus 2024

Klik hier voor meer informatie over het huren van de expositie.

Jos Collignon is gestopt bij de Volkskrant

7 februari 2024

Op 13 juli 2024 heeft Jos Collignon afscheid genomen van de Volkskrant. De Inktspotprijswinnaar (2009) tekende ruim 44 jaar voor de krant. Stichting Pers & Prent zal deze Inktspot-deelnemer van het eerste uur dan ook zeker gaan missen, al troosten wij ons met de gedachte dat hij de komende editie nog van de partij zal zijn. En natuurlijk is Collignon meer dan welkom om via een ander podium mee te doen aan de Inktspotprijs.

Het gesprek dat Collignon in de nacht van 6 februari had met Mischa Blok duurde bijna een uur. Samen bespraken ze de kritiek die tekenaars (tegenwoordig) ondervinden, zijn verstandhouding met de Volkskrant en zijn mogelijke opvolger. Ook is er stemmige muziek! Luister het interview hier terug.

Na het interview werd het nieuws snel opgepikt. De officiële lezing van de Volkskrant is dat het vertrek niets te maken heeft met enkele recente cartoons waarin de Israëlische premier werd bespot. Pers & Prent gaat ervan uit dat de reactie van hoofdredacteur Pieter Klok  – 'we vinden het tijd voor nieuwe stemmen en stijlen' – betekent dat de krant een waardige opvolger voor Collignon zal vinden. Het zou onverteerbaar zijn als het na ruim vier decennia afgelopen is met spitsvondige en schurende spotprenten op die plek. 

Inktspotlicht: Fets Lod

8 december 2023

In de serie Inktspotlicht bevragen we kunstenaars over het verleden, heden en toekomst van hun tekenkunst.

Deze keer schenken we aandacht aan Fets Lod, oftewel cartoonist Stef Dol, die op Instagram furore maakt. We bespreken met hem het verleden, heden en de toekomst. En dat alles met meer of minder Acda en De Munnik.

Lees meer

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief


Expositieagenda Inktspot 2024 (in 2024-2025)

2024

24/9-21/10: Perscentrum Nieuwspoort

25/09-24/11: Centrale Bibliotheek DH

25/09-29/12: Ton Smits Huis, Eindhoven

8-25/10: Bibliotheek Rotterdam/Atlas van Stolk


2025

Münster, Haus der Niederlande


Word VRIEND van Stichting Pers & Prent en verzeker jezelf ieder jaar van de catalogus die in september zal verschijnen.

Catalogi van eerdere jaargangen kun je bestellen in de SHOP