Nieuws

Waldemar Post

7 december 2020

Op donderdag 3 december overleed Waldemar Post, een van de beste tekenaars van Nederland, door velen ook wel de ‘laatste illustrator’ genoemd. Een alleskunner; toneel-illustraties, rechtbanktekeningen, prachtige koppen van talloze politieke figuren en honderden, tijdloze literaire portretten, met ogen die je echt aan lijken te kijken.

Waldemar Post keek soms met opgewekte jaloezie naar de snelheid van tekenen die zo kenmerkend was voor zijn vriend en collega Peter van Straaten. Maar die keek op zijn beurt naar Waldemar, en verwonderde zich erover dat deze nog niet wereldberoemd was.

Op een tentoonstelling van zijn werk in het Amsterdamse Persmuseum in 2008 konden mensen ook kennis maken met een andere kant van Waldemar Post, zijn vernieuwende werk als art-director voor de Volkskrant in de jaren ‘70. Grote vellen papier vulden de vitrines, met de hand geletterd in de ons nu zo vertrouwd voorkomende katern-koppen van de krant.

In de jaren na de tentoonstelling kwam Waldemar vaak naar het Persmuseum of naar de uitreikingen van de Inktspotprijs, om nieuwe dingen te zien en te ontdekken of om collega’s te spreken. Altijd nieuwsgierig en altijd vol met prachtige verhalen, een inspirator voor velen en een échte vriend die we zeer gaan missen.

Niels Beugeling
Namens het bestuur van Stichting Pers & Prent

Moord op Samuel Paty

26 oktober 2020

 • Pluis, Moord op Paty, gepubliceerd door De Telegraaf.

 • Joep Bertrams, Eerste Les, gepubliceerd door De Groene Amsterdammer.

 • Bas van der Schot, Maatschappijleer, gepubliceerd door de Volkskrant.

 • Tjeerd Royaards, Free Speech, gepubliceerd door The Cartoon Movement.

Bovenstaande reeks prenten gepubliceerd met toestemming van de makers.

Politieke prenten staan voor artistieke en intellectuele vrijheid van meningsuiting. Wij van stichting Pers en Prent maken ons hard voor deze vrijheden die helaas niet zo vanzelfsprekend zijn als we zouden willen en als ze zouden moeten zijn.

Kritische uitingen in woord of beeld zijn noodzakelijk om misstanden aan de kaak te stellen, zinvolle discussies te starten en om spanningen te ontladen met relativerende humor. Daar blijven wij ons voor inzetten. Ons medeleven gaat uit naar de familie, vrienden en collega’s van Samuel Paty.  

Len Munnik wint Inktspotprijs 2020

22 september 2020

 • Alles wordt weer normaal van Len Munnik Winnaar Inktspotprijs 2020 (klik voor de volgende prent)

 • Dwangkapje van Rhonald Blommestijn (klik voor de volgende prent)

 • Horrorfilm anno 2020 van Jip van den Toorn (klik voor de volgende prent)

 • Stable Genius van Siegfried Woldhek (klik voor de volgende prent)

 • Syrië van Reid, Geleijnse en van Tol (klik voor de volgende prent)
Op dinsdag 22 september 2020 werd voor de 28e keer de Inktspotprijs voor de beste politieke tekening van het parlementaire jaar uitgereikt in Perscentrum Nieuwspoort in Den Haag.

De jury van de Inktspotprijs 2020, bestaande uit: Saskia de Bodt, emeritus hoogleraar illustratie aan de UvA (voorzitter); Owen Schumacher, schrijver, acteur en fotograaf; Eveline van Rijswijk, programma- en theatermaker en politiek historicus; Marcel Verreck, cabaretier en columnist; en Sander Donkers, journalist en schrijver, had eerder jaar 5 tekeningen genomineerd voor de Inktspotprijs:

Horrorfilm anno 2020 van Jip van den Toorn, Syrië van Reid, Geleijnse en van Tol, Stable Genius van Siegfried Woldhek, Alles wordt weer normaal van Len Munnik en Dwangkapje van Rhonald Blommestijn.
Winnaar is Len Munnik met de tekening Alles wordt weer normaal, verschenen op 4 juni 2020 in Trouw. De winnaar werd in een live-stream vanuit Nieuwspoort bekend gemaakt. Len Munnik won de Inktspotprijs eerder in 1996.

Alle inzendingen zijn opgenomen in de fraai uitgevoerde catalogus Inktspot! Een speciale uitgave ter gelegenheid van het 40-jarig bestaan van Stichting Pers & Prent. 

Persbericht Len Munnik wint Inktspotprijs 2020.pdf

Uit het juryrapport voor de Inktspotprijs 2020

Het noodlot van de politieke tekenaar is dat hij, gedreven door de actualiteit, vrijwel altijd met gestrekt been in een kwestie stapt. Reflectie gaat razendsnel in een cartoonistenhoofd, terwijl de handen van de tekenaar al bezig zijn de boodschap in een zo helder en krachtig mogelijke vorm te stoppen. Hij of zij denkt al tekenend. Dat die boodschap niet altijd een stevig standpunt hoeft te zijn, maar ook twijfel en relativiteit kan tonen, dat is het leuke.

Maar dit jaar hadden ze het wel heel moeilijk, onze tekenaars, want het was natuurlijk een bizarre periode, corona raakte iedereen, óók in zijn persoonlijke habitat. In de 108 tekeningen die werden ingezonden voor de Inktspotprijs, zie je een duidelijke cesuur: vóór 12 maart 2020 en erna. Het was – en is – heel moeilijk om grip te krijgen op een pandemie. De kranten stonden bol van artikelen van schrijvers, filosofen, artsen en ervaringsdeskundigen die vele, vele woorden tot hun beschikking kregen om vele, vele standpunten van alle kanten te belichten. Er werd gefoeterd en gezeurd.
Maar die arme tekenaars? Die moesten, zoals altijd, in één beeld iets duiden, iets overweldigends, waarvan niemand de afloop wist. Maar ze bleven overeind.

De Inktspotprijs 2020 gaat naar iemand die de gevolgen van de pandemie zowel dichtbij haalt als doortrekt tot een mondiaal probleem.
Het knappe van de winnende prent, Alles wordt weer normaal, van Len Munnik is dat hij niet zo zeer confronteert als wel tot nadenken dwingt.

Saskia de Bodt (voorzitter jury Inktspotprijs)


Download de hoge resolutie-bestanden hier (geldig t/m 28 september 2020)

Live-stream uitreiking Inktspotprijs

10 september 2020

De feestelijke uitreiking van de Inktspotprijs 2020 vindt dit jaar op een alternatieve manier plaats. Geen bijeenkomst in Den Haag, maar wel een verrassende online uitreiking op 22 september waar je getuige van kunt zijn via:

https://www.nieuwspoort.nl/debatcentrum/live

De vijfkoppige jury onder leiding van Saskia de Bodt, bijzonder hoogleraar Illustratie, heeft enige tijd geleden de 108 inzendingen van in totaal 36 tekenaars beoordeeld en daaruit een eerste selectie gemaakt. Op 3 september jongstleden kwamen de juryleden in Nieuwspoort bij elkaar om de winnende tekening te kiezen. 

Log op 22 september in en volg tussen 16:00 en 16:30 uur de 'stream' vanuit Nieuwspoort. Een bijzondere uitzending, gepresenteerd door schrijver en cabaretier Marcel Verreck. Met medewerking van de juryleden Sander Donkers, Eveline van Rijswijk en Owen Schumacher die elk iets zullen vertellen over de vijf prenten van de shortlist waarna de voorzitter de nieuwe prijswinnaar zal huldigen in dit jubileumjaar van Pers & Prent. 

Ter gelegenheid van het veertigjarig bestaan van Stichting Pers & Prent komt er dit jaar een speciale jubileumuitgave van de catalogus. Vanaf 22 september te bestellen via deze site of te koop op de verschillende locaties waar de komende maanden de tentoonstelling Inktspot 2020 te zien zal zijn.


Inktspotprijs 2020: jury en datum bekend

3 juni 2020

De Inktspotprijs voor de beste politieke tekening van het parlementaire jaar 2019-2020 wordt dit jaar voor de 28ste keer uitgereikt op dinsdag 22 september 2020 in Perscentrum Nieuwspoort in Den Haag.


Stichting Pers & Prent bestaat 40 jaar en viert dit met een bijzondere jubileumcatalogus, waarin alle prenten staan afgebeeld en aandacht is voor de rijke historie van deze prestigieuze prijs die voor de 28ste keer wordt toegekend. Dit jubileum markeert tevens het moment dat zowel het bestuur, als de jurering en de uitreiking, een vernieuwing ondergaan.


De jury van de Inktspotprijs 2020 bestaat dit jaar uit: Saskia de Bodt, bijzonder hoogleraar illustratie aan de UvA (voorzitter); Owen Schumacher, schrijver, acteur en fotograaf; Eveline van Rijswijk, programma- en theatermaker en politiek historicus; Marcel Verreck, cabaretier en columnist; en Sander Donkers, journalist en schrijver.De Inktspotprijs werd voor het eerst georganiseerd en uitgereikt in 1992. De reizende tentoonstelling Inktspot! waar alle ingezonden prenten worden geëxposeerd, groeide uit tot een belangrijke jaarlijkse manifestatie waarin de politieke tekening centraal staat. Met de expositie brengt Stichting Pers & Prent in musea en culturele instellingen door heel Nederland de tekeningen landelijk voor het voetlicht. In de bijbehorende catalogus staan alle geëxposeerde werken. Stichting Pers & Prent werd in 1980 opgericht door Hans IJsselstein Mulder met als doel het verzamelen, exposeren en publiceren van tekeningen, prenten en literatuur op het gebied van de politieke satire.


Het bestuur van Stichting Pers & Prent bestaat uit: Niels Beugeling, Ariane de Ranitz, Jillis Kors, Aldje Bertrams, Jop Euwijk, Petra Boonstra en Jacqueline van Beek. De prijsuitreiking, de expositie en het boek worden mede mogelijk gemaakt door een aantal sponsoren: Perscentrum Nieuwspoort in Den Haag, het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid in Hilversum, de Volkskrant, NRC Handelsblad, Trouw, en alle Vrienden van Stichting Pers & Prent.

Gorilla wint Inktspotprijs 2019

24 september 2019

 • 1e prijs, Gorilla, De tralies van Trump, Inktspotprijs 2019

 • Eervolle vermelding, Marijn (Mat Rijnders), Internationale Vrouwendag

 • Eervolle vermelding, Peter De Wit, Witte mannen

 • 3e prijs, Pieter Geenen, Brexit in pers en prent

 • Eervolle vermelding, Lectrr (Steven Degryse), Mueller rapport

 • 2e prijs, Emanuele Del Rosso, Men of God, Law of men copy

De Inktspotprijs 2019 werd gewonnen door Gorilla, met de tekening ‘De tralies van Trump’. De winnende prent verscheen op 18 juni 2018 in De Groene Amsterdammer. Het is de eerste maal dat Gorilla, een collectief van vijf tekenaars die om beurten een tekening maken, de Inktspotprijs wint. Deze winnende spotprent werd gemaakt door Gorilla Herman van Bostelen. Uit handen van juryvoorzitter Sheila Sitalsing ontvingen hij en de overige Gorilla’s bloemen en een bronzen beeldje (een duiveltje op een inktpotje). Uit het juryrapport, tijdens de prijsuitreiking voorgedragen door Sheila Sitalsing:
“De winnaar maakte een prent over de Latijns-Amerikaanse migrantenkinderen die aan de zuidgrens van de Verenigde Staten werden opgepakt, van hun ouders gescheiden en opgesloten. In kooien, schreven kranten. De hele wereld ging zich ermee bemoeien. Onze winnaar maakte daar een visuele woordspeling op. De tekening is bijna een partituur, zei de kunstenaar in ons midden [Harald Vlugt], een strak gecomponeerd muziekstuk. Het is een tekening van internationale allure, werd er ook gezegd. Elegant, schrijnend zonder larmoyant te worden. Een mooie tekening, een harde tekening – in die zin werden we op onze wensen bediend – , een tekening met heel subtiele details ook: zie de subtiele kleurverschillen.

”

De tweede prijs ging naar Emanuele Del Rosso, met zijn tekening ‘Men of God, Law of men’, verschenen op de website Cartoon Movement op 20 februari 2019. De derde prijs werd gewonnen door Pieter Geenen met de tekening ‘Brexit in pers en prent’, op 15 maart 2019 in Trouw.Dan waren er ook nog eervolle vermeldingen voor Lectrr (Steven Degryse) (‘Mueller rapport’), Marijn (Mat Rijnders) (‘Internationale Vrouwendag’) en Peter de Wit (‘Witte mannen’). Van de 100 beste inzendingen van het afgelopen jaar is een digitaal boekje gemaakt. Dit kunt u HIER bekijken.De zes winnende tekeningen kunt u HIER downloaden (gebruik kosteloos toegestaan, enkel in combinatie met de Inktspotprijs en altijd met naamsvermelding van de tekenaar). 

Voor het complete juryrapport klik HIER. De jury wisselt jaarlijks en bestond dit jaar uit opiniemaker Sheila Sitalsing, beeldend kunstenaar Harald Vlugt en hoogleraar cultuursociologie Giselinde Kuipers.   


Uitreiking Inktspotprijs dinsdag 24 september door Sheila Sitalsing

24 september 2019

Op dinsdag 24 september vindt de feestelijke uitreiking plaats van de
Inktspotprijs 2019 door Sheila Sitalsing in Nieuwspoort. Iedereen is van harte welkom de prijsuitreiking bij te wonen. De jury bestaat dit jaar uit Sheila Sitalsing (voorzitter), Harald Vlugt en Giselinde Kuipers.


Programma:
16.30 uur Ontvangst
17.00 uur Opening door Marinus Potman, Kunstcommissie Nieuwspoort
17.03 uur Tjeerd Royaards: nieuw initiatief voor cartoonisten
17.08 uur Woordje Saskia van Loenen, voorzitter stichting Pers & Prent
17.15 uur Juryrapport en aansluitend uitreiking Inktspotprijs 2019 door juryvoorzitter Sheila Sitalsing
18.00 uur Borrel


Voor de media: direct na de prijsuitreiking is er voor de pers gelegenheid de winnaar te spreken. Tevens zijn de winnende tekeningen (op hoge resolutie) alsmede het juryrapport per direct te downloaden vanaf deze website.


De expositie ‘De 100 beste cartoons – Inktspotprijs 2019’ is daags na de prijsuitreiking te zien op drie locaties: de OBA Oosterdok in Amsterdam (Oosterdokskade, naast CS), de Centrale Bibliotheek Den Haag (Spui) en Museum Limburg in Venlo. Daarna reist hij verder door het land. Tevens is in Nieuwspoort vanaf de dag van de opening een digitale variant van de expositie te zien (hal) waarin alle 100 tekeningen in een doorlopende ‘loop’ voorbijkomen.

Het digitale boekje met de 100 beste cartoons staat op zowel de website van Pers & Prent als die van Beeld en Geluid en is voor iedereen gratis te bekijken, downloaden en te verspreiden.

De jury van de Inktspotprijs 2019 bestaat uit Sheila Sitalsing (voorzitter), Harald Vlugt en Giselinde Kuipers.

Inzenden Inktspotprijs 2019

30 april 2019

Vanaf 1 mei kunnen tekenaars een maand lang hun 5 beste cartoons inzenden voor de Inktspotprijs 2019. Deze prijs voor de beste politieke tekening van het jaar wordt op dinsdag 24 september uitgereikt. 

De inzendtermijn loopt van 1 mei t/m 1 juni 2019. De tekeningen moeten zijn gemaakt tussen 1 juni 2018 en 1 juni 2019. Uploaden van maximaal 5 tekeningen kan via een link die tot en met 1 juni op deze website te vinden is. Alle tekenaars mogen cartoons inzenden, dus ook wie nog niet eerder mee deed.  

Volg ons ook op Twitter voor actuele ontwikkelingen.

Sheila Sitalsing juryvoorzitter Inktspotprijs 2019

5 maart 2019

De jury voor de Inktspotprijs 2019 is bekend. Deze bestaat dit jaar uit columnist Sheila Sitalsing (tevens juryvoorzitter), hoogleraar cultuursociologie Giselinde Kuipers en beeldend kunstenaar Harald Vlugt. Deze zomer buigen zij zich over de beste politieke tekeningen van het voorbije jaar. De prijsuitreiking is op 24 september in Nieuwspoort, ofwel de Vierde Dinsdag van September.

Elk jaar kiest een wisselende jury de winnende tekening. Stichting Pers & Prent, organisator van de Inktspotprijs, is blij dat zij ook dit jaar weer een aansprekende jury kon samenstellen. Journalist en columnist (o.a. de Volkskrant, Buitenhof) Sheila Sitalsing is voorzitter van de jury en zal op de Vierde Dinsdag van September de prijs uitreiken aan de winnaar. Samen met Giselinde Kuipers, hoogleraar cultuursociologie aan de Universiteit van Amsterdam (expert op het gebied van de sociologie van humor) en Harald Vlugt, beeldend kunstenaar (o.a. collages voor NRC, groot werk in de publieke ruimte) bepalen zij wie zich straks de winnaar mag noemen van de Inktspotprijs 2019.

Op 1 mei start de inzendtermijn voor de Inktspotprijs 2019. Cartoonisten kunnen tot en met 1 juni elk vijf tekeningen insturen voor deze prestigieuze prijs. Iedereen kan inzenden.
Winnaar van de Inktspotprijs 2018 werd Tjeerd Royaards, in de jaren ervoor wonnen Reid, Geleijnse & Van Tol (Fokke & Sukke) (2017), Peter van Straaten (2016) en Joep Bertrams (2015) de prijs.  

Stichting Pers & Prent houdt van de politieke tekening, zet zich in voor de vrijheid van meningsuiting en geeft het vrije (teken)beeld een stem. Dit doet zij o.a. als organisator van de jaarlijkse Inktspotprijs, de prijs voor de beste cartoon van het jaar. Daarnaast organiseert Pers & Prent jaarlijks de expositie De 100 beste cartoons met de 100 beste inzendingen, die ook in (digitale) boekvorm verschijnen – beide zijn direct na de prijsuitreiking te bezichtigen dan wel te downloaden. Meer informatie op www.persenprent.nl.


Tjeerd Royaards: 'Cartoonisten, verenig je!'

7 december 2018

Zijn politiek tekenaars en illustratoren ook journalisten? 'Wij vinden van wel. Ook cartoonisten verslaan de actualiteit en vechten daarbij voor goede tarieven en behoud van auteursrecht', vindt Tjeerd Royaards, initiatiefnemer en winnaar van de Inktspotprijs 2018.
De
NVJ (Nederlandse Vereniging van Journalisten) steunt dit initiatief en organiseert op woensdag 12 december een informele bijeenkomst voor cartoonisten om de interesse te peilen.

'Als genoeg tekenaars dat willen, dan kunnen we binnen de NVJ een werkgroep voor cartoonisten opzetten', aldus Tjeerd Royaards. Op deze manier kan meer zichtbaarheid worden gegeven aan deze groep, kan er meer grip komen op een eerlijke beloning en gericht actie worden ondernomen bij schending van copyright of bij bedreigingen. Ook kunnen activiteiten en faciliteiten worden georganiseerd met een specifieke meerwaarde voor cartoonisten.

De eerste stap is een informele bijeenkomst op woensdagavond 12 december op het kantoor van de NVJ om te kijken of er interesse is en om een beeld te krijgen van de behoeftes van de tekenaars.

- Datum en tijd: woensdag 12 december, 19.30 uur
- Locatie: NVJ, Johannes Vermeerstraat 22, Amsterdam.

Wil je erbij zijn? Stuur dan vooraf een e-mail aan Pauline Niels, pniels@nvj.nl
Tjeerd Royaards wint Inktspotprijs 2018

25 september 2018

 • Tjeerd Royaards, ‘Good migrant, bad migrant?’ (1ste prijs)

 • Tom Janssen, ‘Geen dividendbelasting.(2de prijs)

 • Joep Bertrams ‘De schepping’ (3de prijs)

 • Mirjam Vissers, ‘Opa Nijpels en de groene VVD’ (eervolle vermelding)

 • Bas Palsrok, ‘Erdogan’s evolution’ (eervolle vermelding)

 • Pieter Geenen, ‘Mariniers’ (eervolle vermelding)

De Inktspotprijs 2018 is gewonnen door Tjeerd Royaards, met de cartoon ‘Good migrant, bad migrant?’ De winnende tekening verscheen op 29 mei 2018 op zijn website Cartoon Movement. Het is de eerste maal dat Tjeerd Royaards de Inktspotprijs wint. Uit handen van juryvoorzitter Xander van der Wulp ontving hij bloemen en een bronzen beeldje (een duiveltje op een inktpotje).

Uit het juryrapport, tijdens de prijsuitreiking voorgedragen door Xander van der Wulp:
“Deze prent trok direct de aandacht van alledrie de juryleden, in die stapel van de 100 beste inzendingen. Het is er eentje die je aan het denken zet, eigenlijk door een subtiele vondst van de tekenaar. Het gaat over een onderwerp dat speelt in de Nederlandse politiek, maar zeker ook in de internationale politiek. De vluchtelingenproblematiek.
De tekening werd door de maker zélf op Twitter geplaatst en door de kracht van de tekening ging verspreiding daarna vanzelf. De cartoon ging het hele internet over. Internationaal werd de aandacht getrokken; zo kan dat gaan in 2018.
Het begint misschien duidelijk te worden: In één simpel plaatje zette de winnaar van de Inktspotprijs 2018 het migrantendebat op scherp.
Weet u nog, de 23-jarige Mamoudou Gassama uit Mali werd wereldnieuws door een heldenactie, hij redde in Parijs (waar hij illegaal verbleef) een kind dat aan een balkon hing. Daarna was hij een held, werd hij de Franse ‘Spiderman’ genoemd. Hij werd zelfs persoonlijk ontvangen door president Macron, die hem een verblijfsvergunning gaf.
Die held, die wordt in de winnende tekening vergeleken met de gemiddelde migrant. Je gaat denken, zonder dat je een conclusie wordt opgedrongen.”

De tweede prijs ging naar Tom Janssen, met zijn tekening ‘Geen dividendbelasting’, verschenen in Trouw op 9 november 2017. De derde prijs werd gewonnen door Joep Bertrams met de tekening ‘De schepping’, op 23 juni 2017 in De Limburger.

Dan waren er ook nog eervolle vermeldingen voor Mirjam Vissers (‘Opa Nijpels en de groene VVD’), Bas Palsrok (‘Erdogan’s evolution’) en Pieter Geenen (‘Mariniers’).

Van de 100 beste inzendingen van het afgelopen jaar is een digitaal boekje gemaakt. Dit kunt u HIER bekijken.

De zes winnende tekeningen kunt u HIER downloaden (gebruik kosteloos toegestaan, enkel in combinatie met de Inktspotprijs en altijd met naamsvermelding van de tekenaar).

Voor het complete juryrapport klik HIER. De jury wisselt jaarlijks en bestond dit jaar uit politiek verslaggever van het NOS-Journaal Xander van der Wulp, producent Gijs van de Westelaken en kunstenaar Sigrid van Essel.   

Prijsuitreiking Inktspotprijs dinsdag 25 september

23 september 2018

Dinsdag 25 september zal juryvoorzitter Xander van der Wulp bekendmaken wie zich winnaar mag noemen van de Inktspotprijs 2018. De prijsuitreiking is vanaf 17.00 uur in Nieuwspoort en voor iedereen gratis toegankelijk.

Het programma is als volgt:

16.30 uur     Ontvangst
17.00 uur     Welkom door Marinus Potman, kunstcommissie Nieuwspoort
17.05 uur     Praatje Saskia van Loenen, voorzitter Pers & Prent
17.10 uur      Presentatie juryrapport en uitreiking Inktspotprijs 2018 door juryvoorzitter Xander van der Wulp
18.00 uur     Borrel

Belangstellenden zijn van harte welkom hierbij aanwezig te zijn.


NB Speciaal voor de media: direct na de prijsuitreiking vindt u op deze website:
- Het juryrapport
- De 6 winnende tekeningen op hoge resolutie
- Het digitale boekje met de 100 beste cartoons


Daags na de prijsuitreiking zijn de 100 beste cartoons van het afgelopen jaar te zien op exposities op drie locaties:

- OBA Oosterdok (Amsterdam, Oosterdokskade, naast CS).
- Bibliotheek Den Haag (Spui)
- Limburgs Museum (Venlo)

Daarna reist hij verder door het land.

Direct na de prijsuitreiking verschijnt ook een digitaal boekje: De 100 beste cartoons. Dit boekje is gratis te bekijken via deze website en kan gemakkelijk via social media worden verspreid.

Inzendtermijn Inktspotprijs 2018 geopend

1 mei 2018

De inzendtermijn voor de Inktspotprijs 2018 is gesloten!

Vanaf vandaag, 1 mei, tot en met 1 juni 2018 kan elke tekenaar vijf cartoons inzenden om mee te dingen naar deze prestigieuze prijs voor de beste politieke tekening van het jaar. Ga naar de pagina 'Inktspotprijs' voor meer informatie. Daar vindt u ook het uploadformulier waarmee de tekeningen kunnen worden ingestuurd.

Inzenders kunnen alvast de volgende datum in hun agenda zetten: op dinsdag 25 september, de Vierde Dinsdag van September, vindt de feestelijke prijsuitreiking van de Inktspotprijs 2018 plaats. Dat is zoals elk jaar in Nieuwspoort in Den Haag, aanvang 17.00 uur. Na het sluiten van de inzendtermijn ontvangen alle tekenaars hierover meer informatie.

Reid, Geleijnse & Van Tol (Fokke & Sukke) winnen Inktspotprijs 2017

26 september 2017De Inktspotprijs 2017 is gewonnen door John Reid, Bastiaan Geleijnse en Jean-Marc van Tol, met de cartoon ‘Aanslagen’ van Fokke & Sukke. De winnende tekening verscheen op 28 juli 2016 in NRC Next en NRC Handelsblad.
Het is de eerste maal dat ‘Fokke & Sukke’ de Inktspotprijs wint. Uit handen van juryvoorzitter Claudia de Breij ontvingen de makers bloemen en een bronzen beeldje (een duiveltje op een inktpotje).

Uit het juryrapport, tijdens de prijsuitreiking voorgedragen door Claudia de Breij:
“Goed zijn is leuk, goed blijven is kunst. Reid, Geleijnse & Van Tol verstaan die als geen ander. Na een vliegende carrièrestart als die drie brutale grappige jongens uit de Propria Cures-hoek, had het ook heel anders kunnen aflopen. Ze hadden achterover kunnen gaan leunen, tevreden met hun succes, bezadigd. Niets is minder waar. De werklust van Jean-Marc en zijn kompanen is indrukwekkend en het maakplezier spat ervan af.
Waarom ‘Aanslagen’ zo goed is? Deze prent gaat de mening voorbij en laat het doordenken over aan de kijker. De vermoeidheid die we ervaren bij het nieuws over alweer een aanslag, de twijfel over of we het nu veel of weinig aandacht moeten geven ‘anders winnen de terroristen’ en vooral onze eigen onthechtheid van het nieuws worden hier allemaal in een goeie grap gevat.
Dat doen Reid, Geleijnse en Van Tol nu al jaren op bijzonder hoog niveau, en het is de jury dan ook een eer en een genoegen hen te belonen met de Inktspotprijs 2017.”

De tweede prijs ging naar Jos Collignon, met zijn tekening ‘Succes voor DENK’, verschenen in de Volkskrant op 18 maart 2017. De derde prijs werd gewonnen door tekenaarscollectief Gorilla met de tekening ‘A typecast for Donald Trump’, op 13 oktober2016 in De Groene Amsterdammer.

Dan waren er ook nog eervolle vermeldingen voor Tom Janssen (‘Poetin beïnvloedt verkiezingen USA’), Joep Bertrams (‘De ontdekking van de verpleeghuiszorg’), Marijn (‘Social media’) en Cortés (‘Een band met terreur’). Deze laatste tekening (een autoband met opdruk ‘Allahu Akbar’ en de bebloede afdruk op straat ‘Nothing to do with islam’) werd later op verzoek van Claudia de Breij alsnog toegevoegd aan de zes winnende tekeningen. De Breij hierover: “In deze prent zie ik een werkelijkheid weergegeven die ik liever niet zo zie. Toch bleef ik eraan denken, de weken na het juryberaad. Want ja, beide kreten vallen, net als in deze prent, maar al te vaak in dezelfde context. Dat maakt dit een ijzersterke prent. Het gaat niet om wat ik wil zien, of wil geloven, of wil vinden; wat Cortés hier messcherp aantoont is dat er twee werkelijkheden naast elkaar bestaan, en dat dat bloederig schrijnt. De prent is zelfs zo sterk dat ik mijn mening loslaat en alleen nog maar kijk, zonder direct zelf zo nodig iets te moeten vinden. (…) Dat verdient een eervolle vermelding tijdens de uitreiking van de Inktspotprijs omdat dat is wat onze tekenaars zo onmisbaar maakt in het democratisch proces: we schieten er niet zoveel mee op elkaars ideeën bij voorbaat bot af te wijzen. We moeten elkaar niet bot maken, maar scherp houden.”
Het boek was ten tijde van deze laatste toevoeging echter al gedrukt; daarin staan dus slechts zes tekeningen genoemd als winnaar, in plaats van de uiteindelijke zeven.

De zeven winnende tekeningen kunt u hieronder downloaden (gebruik kosteloos toegestaan, enkel in combinatie met de Inktspotprijs).
Inktspotprijs2017winnaars.zip
Eervollevermeldingen1.zip
Eervollevermeldingen2.zip

Voor het complete juryrapport klik HIER. De jury wisselt jaarlijks en bestond dit jaar uit cabaretier, liedjesschrijver en tv- en radiomaker Claudia de Breij, politiek verslaggever Joost Vullings en hoofdredacteur van VICE Casper Sikkema.  

Prijsuitreiking Inktspotprijs dinsdag 26 september

23 september 2017

Op 26 september, de Vierde Dinsdag van September, is de prijsuitreiking van de Inktspotprijs 2017, de prijs voor de beste politieke tekening van het jaar.

De winnaar wordt bekendgemaakt in Nieuwspoort (Lange Poten 10, Den Haag) door juryvoorzitter Claudia de Breij. Het programma begint om 17.00 uur. Pers en andere belangstellenden zijn van harte welkom. 


Pers/media
Belangrijk te weten voor pers/media: direct na het bekend worden van de winnaar (vóór 18.00 uur) zijn de winnende tekeningen alsmede het juryrapport op deze site te downloaden.


Jurering
Op 29 juni kwam de jury van de Inktspotprijs 2017 (cabaretier, liedjesschrijver, tv- en radiomaker Claudia de Breij, politiek verslaggever Joost Vullings en VICE-hoofdredacteur Casper Sikkema) bijeen in het pand van NRC aan het Rokin in Amsterdam om zich te buigen over de 100 beste cartoons van het afgelopen jaar. Namens Stichting Pers & Prent waren bestuurslid Jean-Pierre Geelen en voorzitter Saskia van Loenen aanwezig.


Een hele klus, maar na een pauze met pizza,

en nog meer discussie,

lagen uiteindelijk alleen de winnende tekeningen nog op tafel en was de onbetwiste winnaar een feit!

En dus na afloop een vrolijk biertje bij De Brakke Grond om het te vieren.


(V.l.n.r. Jean-Pierre Geelen, Claudia de Breij, Saskia van Loenen, Casper Sikkema, Joost Vullings.)
Foto's Saskia van Loenen


Boek en expositie
Direct na de prijsuitreiking is het boek 'De 100 beste cartoons - Inktspotprijs 2017' (uitgeverij Bas Lubberhuizen) te koop in Nieuwspoort (en daarna te verkrijgen in de boekhandel).

Tevens is daags na de prijsuitreiking op drie plaatsen de gelijknamige expositie te zien met panelen van de 100 beste inzendingen: in Den Haag in de Centrale Bibliotheek aan het Spui (en digitaal in Nieuwspoort); in Amsterdam bij de Centrale OBA (Oosterdokskade) en in Venlo in het Limburgs Museum.

Inktspotprijs gered dankzij nieuwe sponsors

30 juni 2017

De Inktspotprijs is voorlopig gered. Het voortbestaan was in acuut gevaar gekomen door het stopzetten van de subsidie door Stichting Democratie en Media. De afgelopen dagen meldden zich spontaan nieuwe sponsors, waardoor deze belangrijke (en enige) prijs voor cartoonisten voorlopig kan blijven bestaan.

Na het verschijnen van een opiniestuk in de Volkskrant door cartoonist Tjeerd Royaards op woensdag 28 juni kregen wij van diverse kanten steun toegezegd. Naast een aantal gulle giften door particulieren en bedrijven lieten twee grote partijen weten dat zij ons op structurele basis willen gaan steunen: Nieuwspoort en Beeld en Geluid.


Perscentrum Nieuwspoort (waar jaarlijks de feestelijke prijsuitreiking plaatsvindt) liet ons weten dat zij, na een jarenlang partnership van de Inktspotprijs en de expositie, voor 5 jaar als sponsor zal optreden. "Nieuwspoort vindt dat politieke prenten naast het geschreven woord en beeld en geluid deel uitmaken van haar DNA, en dat zij een belangrijke bijdrage leveren aan het hoofddoel van het perscentrum: het uitleveren van informatie. Daarbij staat Nieuwspoort voor 'het vrije woord', waar beeld onlosmakelijk mee verbonden is en dus onderdeel van uitmaakt. Publicatie van cartoons visualiseert kort en krachtig dat er sprake is van vrije meningsuiting."

Het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid nam contact op met de mededeling dat zij structureel de gestopte subsidie door Stichting Democratie en Media zal overnemen. In een persbericht gisteren meldde zij, bij monde van algemeen directeur Jan Müller: "Beeld en Geluid vertelt het verhaal van mens, media en maatschappij in zijn volle breedte. Zeker na de recente fusie met het Persmuseum zijn wij er dan ook trots op dat we ook deze vorm van media en het vrije woord kunnen ondersteunen."

Dankzij Beeld en Geluid en Nieuwspoort is Stichting Pers & Prent (dat door enkel vrijwilligers wordt gerund) voorlopig uit de gerezen financiële problemen. Wij zijn onze nieuwe sponsors, alsmede alle andere gulle gevers - klein of groot - zeer dankbaar. Het is van groot belang dat het werk van cartoonisten onder de aandacht blijft worden gebracht, zeker in het huidige tijdsgewricht.

Speciaal woord van dank gaat nog uit naar een wel heel riante gift van een particulier: Jens van Egmond, die na lezing van het opiniestuk van Tjeerd Royaards besloot zijn op het werk (Cardano) verdiende bonus van 5.000 euro in zijn geheel aan ons te schenken. Een geweldig gebaar!Subsidie stopt: help Inktspotprijs blijven bestaan

16 juni 2017

Stichting Pers & Prent is dringend op zoek naar nieuwe sponsors en Vrienden.

Onlangs ontvingen wij bericht van Stichting Democratie en Media, jarenlang onze belangrijkste sponsor, dat zij ons per volgend jaar niet meer zullen steunen met een geldelijke bijdrage.

Zij verklaren deze beslissing in een schrijven als volgt: "Tevens informeer ik u graag dat Stichting Democratie en Media heeft besloten niet langer prioriteit te verlenen aan de ondersteuning van (pers)prijzen ter stimulering van kwaliteitsjournalistiek. De stichting is van mening dat andere vormen van stimulering van het veld beter aansluiten bij haar benadering. Hoewel Stichting Democratie en Media de bijdrage waardeert die de Inktspotprijs beoogt te leveren, betekent dit dat zij in de toekomst de voorkeur zal geven aan andere initiatieven."

Alhoewel dit voor stichting Pers & Prent uiteraard een zeer teleurstellende mededeling was wil zij benadrukken dankbaar te zijn voor alle bijdragen die zij al die jaren van Stichting Democratie en Media heeft mogen ontvangen. Dankzij haar bijdrage hebben wij vele malen een prachtige politieke tekening kunnen belonen met de Inktspotprijs.
(Vervolg bericht: klik hieronder op 'Lees meer')

Vooruitkijkend naar de jaren erna is het nu echter van groot belang snel nieuwe sponsors te vinden. Daar zal Pers & Prent de komende tijd op diverse manieren aandacht voor vragen. Een prestigieuze prijs als de Inktspotprijs, de enige landelijke prijs binnen dit genre, mag natuurlijk onder geen beding verdwijnen. Ook de stichting zelf (overigens bestuurd door louter vrijwilligers) moet overeind blijven: het belang op te komen voor de vrijheid van meningsuiting, in dit geval via de politieke cartoon, is juist in deze tijd groter dan ooit; en Pers & Prent is de enige stichting die zich specifiek richt op dit mooie ambacht.

U wilt helpen? Fantastisch. Bedrijven die 500 euro of meer overmaken worden als sponsor met logo vermeld op onze uitingen (met zeer groot bereik); o.a. in het boek en op de exposities.
Particulieren die de Inktspotprijs en Pers & Prent willen steunen kunnen helpen door Vriend te worden van onze stichting. Vrienden (vanaf 35 euro) krijgen een uitnodiging voor de feestelijke uitnodiging van de Inktspotprijs (dit jaar met juryvoorzitter Claudia de Breij) en een boek met de beste 100 cartoons van het jaar. Kleinere bedragen zijn natuurlijk ook van harte welkom: alle beetjes helpen.

Namens alle cartoonisten van Nederland: heel hartelijk dank!

Joep Bertrams' Asscher beste verkiezingstekening

21 april 2017

Gistermiddag ontving politiek tekenaar Joep Bertrams in Den Haag uit handen van Eric Janssen, directeur van Nieuwspoort, officieel de prijs voor zijn winnende verkiezingstekening over Lodewijk Asscher: 'In de lift'. 

De digitale expositie 'Met het oog op de verkiezingen' werd door het Persmuseum georganiseerd en was op diverse locaties rond de Tweede Kamerverkiezingen te zien. Het bij deze prijs behorende geldbedrag stelt Joep Bertrams tot onze grote vreugde en dankbaarheid beschikbaar aan Stichting Pers & Prent.

Foto: Kunstcommissie Nieuwspoort (v.l.n.r. Jos Wijngaart Jacqueline van Beek, Eric Janssen, Marinus Potman) en winnaar Joep Bertrams. 

Claudia de Breij juryvoorzitter Inktspotprijs 2017

10 februari 2017

De jury voor de Inktspotprijs 2017 is bekend. Deze bestaat dit jaar uit Claudia de Breij (tevens juryvoorzitter), politiek verslaggever Joost Vullings en VICE-hoofdredacteur Casper Sikkema. Deze zomer buigen zij zich over de beste politieke tekeningen van het voorbije jaar. De prijsuitreiking is op 26 september in NIeuwspoort, ofwel de Vierde Dinsdag van September.

Elk jaar kiest een wisselende jury de winnende tekening. Stichting Pers & Prent, organisator van de Inktspotprijs, is bijzonder blij met de aansprekende jury van dit jaar. Cabaretier, liedjesschrijver, televisiemaker en radio-dj Claudia de Breij is voorzitter van de jury en zal op de Vierde Dinsdag van September de prijs uitreiken aan de winnaar. Samen met Joost Vullings, politiek verslaggever voor de NOS (o.a. Radio 1 Journaal en Met het Oog op Morgen) en Casper Sikkema, hoofdredacteur VICE Media (vice.com) bepalen zij wie zich straks de winnaar mag noemen van de Inktspotprijs 2017.
Half april start de inzendtermijn voor de Inktspotprijs 2017. Cartoonisten kunnen t/m 1 juni elk 5 tekeningen insturen voor deze prestigieuze prijs. Het nieuwe bestuur van stichting Pers & Prent (o.a. voorzitter Saskia van Loenen, NRC en Jean-Pierre Geelen, de Volkskrant) vaart sinds zijn aantreden begin 2016 een andere koers: werd voorheen een selecte groep tekenaars uitgenodigd werk in te zenden, sinds vorig jaar kan iedereen die cartoons maakt dat. Zo krijgt ook de jongere generatie de kans te laten zien wat zij in huis heeft en maken zij evenveel kans op de prijs als de grote namen. Dat bleek vorig jaar al: de tweede en derde prijs werden gewonnen door nieuwkomers Geinz en Cortés.

Winnaar van de Inktspotprijs 2016 werd Peter van Straaten, die op 8 december jl. op 81-jarige leeftijd overleed. Hij won de Inktspotprijs maar liefst vijf maal.  

Aldje Bertrams curator expositie INKTSPOT

11 januari 2017

Het bestuur van Pers & Prent is zeer verheugd dat Aldje Bertrams, jarenlang bestuurslid van de stichting, heeft besloten na haar recente afzwaaien toch betrokken te willen blijven bij Pers & Prent - niet meer als bestuurslid, maar wel als curator van de expositie INKTSPOT.

Dit betekent dat Aldje vanaf heden contactpersoon is voor alle zaken aangaande deze prachtige tentoonstelling, die de 100 beste cartoons van het afgelopen jaar omvat. Wilt u meer informatie over de mogelijkheden van exposeren, neemt u dan vooral contact met haar op. (Zie pagina 'Contact')


 

De Grote Meester is niet meer

9 december 2016

Diep bedroefd zijn wij, nu vanmorgen bekend is geworden dat Peter van Straaten op 81-jarige leeftijd is overleden.Op 27 september dit jaar won Peter van Straaten voor de vijfde maal de Inktspotprijs. Nooit won iemand deze prestigieuze prijs zo vaak. Maar hij was dan ook de Meester in zijn vak. Zijn werk, verzameld in tal van prachtige boeken, is van een tijdloze klasse.


De komende dagen zullen wij alle necrologieën over Peter die de moeite waard zijn op deze site plaatsen, bij wijze van eerbetoon.

Vanmorgen kwam NRC met dit mooie verhaal: NRC: Peter van Straaten (81) overleden

En op 28 september schreef ons bestuurslid Jean-Pierre Geelen onderstaande ontroerende column al over hem in de Volkskrant.


 

Onze gedachten gaan uit naar zijn vrouw Els Timmerman, overige familieleden, vrienden en alle anderen die van Peter hielden.


Het bestuur van Pers & Prent.Updates sinds vrijdagochtend 9 december:


Er verschijnen steeds meer mooie necrologieën van Peter van Straaten online.


Hier ook die van de Volkskrant: Ergernis aan menselijk tekort als inspiratiebron

En van Het Parool: Peter van Straaten liet zijn getekende voetsporen achter

En lees vooral ook dit mooie verhaal in Vrij Nederland: Peter van Straaten, de tekenaar van het menselijk tekort

Het Persmuseum kwam met een fraaie speciale editie van De Persmus over Peter van Straaten: De Persmus, Peter van Straaten

De Groene Amsterdammer herplaatste een persoonlijk interview met Peter uit 1998: Heb ik dat gezegd (1998)

De Vogelbescherming plaatste een interview online dat Pers & Prent-voorzitter Saskia van Loenen dit voorjaar met hem hield. Het was zijn laatste interview, en gaat over zijn liefde voor vogels: Het maakte mij waanzinnig gelukkig

Sylvia Witteman, columnist van de Volkskrant, over haar favoriete cartoons van Peter: De leukste cartoons volgens Sylvia Witteman

Jean-Pierre Geelen, columnist van de Volkskrant en bestuurder van Pers & Prent, vertelt aan de Volkskrant over o.a. zijn favoriete Peter-cartoon in dit filmpje: Cartoons van Peter

In Kunsstof (Radio 1), sprak Vic van de Reijt over het literaire leven dat Peter vastlegde, en Saskia van Loenen over de Inktspotprijs en Peters vogelliefde: Vic van de Reijt en Saskia van Loenen in Kunststof

Op zaterdagavond (10 december) zou Nieuwsuur een reportage wijden aan Peter van Straaten. Door te veel actueel nieuws kwam dit item echter te vervallen. Het is wel online terug te zien: Nieuwsuur 

Een IM van HP/DeTijd: IM: tekenaar en observator

Hier is de documentaire van Pieter Verhoeff uit 2005 over Peter terug te kijken: 2Doc: Een gelukkige hand

En natuurlijk het eerbetoon aan Peter van Straaten op vrijdagavond 9 december in De Wereld Draaidt Door, met o.a. Siegfried Woldhek, Hajo, Hanco Kolk en Youp van 't Hek: DWDD over Peters overlijden 9 dec 2016

Ook mooi om nog eens terug te kijken is dit eerbetoon aan Peter door Koefnoen, gemaakt oktober 2016, kort na het winnen van de Inktspotprijs: Koefnoen, Peter van Straaten

Cabaretier en schrijver Hans Dorrestijn eert Peter in een persoonlijk filmpje op YouTube: Hans Dorrestijn herdenkt Peter van Straaten

En hier nog een kort filmpje uit 2013 over Peter en de natuur, naar aanleiding van de tentoonstelling 'Weet ik veel. Gewoon, een vogel' in Baarn. Peter van Straaten en de natuur


Meer volgt.


INKTSPOT te zien in Amsterdam en Den Haag

30 september 2016

De expositie INKTSPOT met de 100 beste cartoons van het afgelopen jaar, inclusief de winnende tekening van Peter van Straaten, is vanaf nu te zien op twee locaties: de OBA in Amsterdam naast CS (t/m 4 januari 2017) en de Bibliotheek Den Haag aan het Spui (t/m 6 november). Toegang gratis.


Foto's boven: de expositie in Den Haag.


De expositie in de OBA te Amsterdam.


INKTSPOT te zien in Amsterdam en Den Haag

30 september 2016

De expositie INKTSPOT met de 100 beste cartoons van het afgelopen jaar, inclusief de winnende tekening van Peter van Straaten, is vanaf nu te zien op twee locaties: de OBA in Amsterdam naast het Centraal Station (t/m 4 januari 2017) en de Bibliotheek Den Haag aan het Spui (t/m 6 november). Toegang gratis.


Den Haag...


... en Amsterdam.


Peter van Straaten wint Inktspotprijs 2016

27 september 2016

 • Peter van Straaten met de Inktspotprijs. (klik op de foto voor het volgende beeld)

 • Winnaar Inktspotprijs 2016 Peter van Straaten Vluchteling 3 nov 2015. (klik verder)

 • Peter van Straaten met de Inktspotprijs. (klik verder)

 • 2e prijs, Geinz, Brussel. (klik voor het volgende beeld)

 • 3e prijs, Cortés, Wir, Schafe (klik verder)

 • Eervolle vermelding, Ruben Oppenheimer, Merkel cabaret (klik verder)

 • Eervolle vermelding, Marijn, Eeuwige voetbalvelden (klik verder)

 • Eervolle vermelding Peter de Wit, Plastic tasjes (klik verder)

 • 5 keer Inktspotprijs

De Inktpotprijs 2016 is gewonnen door Peter van Straaten, met zijn tekening ‘Vluchtelingen’.

Het is de vijfde maal dat Peter van Straaten de Inktspotprijs wint – nooit eerder won iemand zo vaak deze prestigieuze prijs voor de beste politieke tekening van het jaar.
De winnende tekening verscheen op 3 november 2015 in de Volkskrant.

Peter van Straaten (81) kon zelf niet bij de prijsuitreiking aanwezig zijn – zijn gezondheid laat dat helaas niet meer toe. Enkele dagen na de jurering (medio augustus) overhandigde Saskia van Loenen, voorzitter van stichting Pers & Prent, hem thuis op zijn zonnige balkon alvast bloemen en het bronzen beeldje van het duiveltje op de inktpot. Van Straaten was zeer vereerd met het winnen van de prijs.

Peter van Straaten schreef dit briefje aan zijn collega-tekenaars:Uit het juryrapport, tijdens de prijsuitreiking voorgedragen door juryvoorzitter Theodor Holman:
“Dit vonden we meteen een uitzonderlijke tekening.
De tekening is onmiddellijk veelzeggend, direct komisch en uiteraard zagen we het handschrift van een meester.
De schoonheid van deze spotprent zit hem in alles wat er juist wordt verzwegen en wat niet is getekend. Er wordt een gesprek gesuggereerd om die ene zin heen die de tekenaar wel citeert. Het is een alledaags tafereel. Hier zien we onze buurvrouwen, maar de winnaar heeft iets anders gezien en gehoord. Deze tekening schrijnt. Deze tekening doet pijn. Deze tekening zegt namelijk iets over ons; hij laat ons lachen en ons schamen tegelijk.”

De tweede prijs ging naar de Vlaming Geinz, pseudoniem Frits Deblieck, met zijn tekening ‘Brussel’. De derde prijs werd gewonnen door Cortés, met zijn tekening ‘Wir, Schafe…’.

Verder waren er nog eervolle vermeldingen voor Ruben Oppenheimer (‘Merkel Cabaret. Wir schaffen das!’), Marijn (‘de eeuwige voetbalvelden’) en Peter de Wit met zijn Sigmund (‘Plastic tasjes’; de tekening waar de jury “het hardst om moest lachen”).

De zes winnende tekeningen, plus foto’s van Peter van Straaten die de prijs krijgt overhandigd, kunt u hier downloaden

(gebruik kosteloos toegestaan enkel in combinatie met de Inktspotprijs). (Credit bij de foto’s: Foto stichting Pers & Prent)

Voor het complete juryrapport klik hier: JuryrapportPers Prent 2016Theodor Holman.pdf. De jury wisselt jaarlijks en bestond dit jaar uit Theodor Holman, Dominique van der Heyde en Ionica Smeets. 
Winnende tekeningen hier te downloaden

25 september 2016

Dinsdag 27 september is de prijsuitreiking van de Inktspotprijs 2016.

De winnaar wordt bekendgemaakt in Nieuwspoort (Lange Poten 10, Den Haag) op dinsdag 27 september door juryvoorzitter Theodor Holman. Het programma begint om 17.00 uur (inloop vanaf 16.30 uur). Belangstellenden zijn van harte welkom.


Pers/media
Belangrijk te weten voor pers/media: direct na het bekend worden van de winnaar van de Inktspotprijs 2016 (vóór 18.00 uur) zijn de winnende tekeningen op deze site te downloaden.


Programma prijsuitreiking:

16.30 uur    Ontvangst
17.00 uur    Opening door Marinus Potman, Kunstcommissie Nieuwspoort
17.05 uur    Woordje Saskia van Loenen, voorzitter stichting Pers & Prent
17.15 uur    Juryrapport en aansluitend uitreiking Inktspotprijs 2016 door juryvoorzitter Theodor Holman
18.00 uur    Borrel


De expositie INKTSPOT met alle 100 tekeningen is daags na de prijsuitreiking te zien op twee locaties: de Centrale OBA in Amsterdam (Oosterdokskade, naast CS) en de Bibliotheek Den Haag (Spui). Daarna reist hij door naar o.a. Enschede, Venlo en Eindhoven.

Tevens is in Nieuwspoort vanaf de dag van de opening een digitale variant van de expositie te zien (hal) waarin alle 100 tekeningen in een doorlopende 'loop' voorbijkomen.

Tijdens de bijeenkomst wordt ook het boek INKTSPOT gepresenteerd, verschenen bij uitgeverij Lubberhuizen. Deze bevat naast de 100 tekeningen die meedongen naar de Inktspotprijs nog eens 30 bonustekeningen - de 130 beste cartoons van het afgelopen jaar dus. Het boek is direct na de prijsuitreiking te koop in de hal van Nieuwspoort en daags erna in de boekhandel.

Prijsuitreiking 27 september in Nieuwspoort

4 september 2016

De winnaar van de Inktspotprijs 2016 wordt op dinsdag 27 september bekendgemaakt in Nieuwspoort.

Op 12 augustus kwam de jury van de Inktspotprijs 2016 (Theodor Holman, Dominique van der Heyde en Ionica Smeets) bijeen in het pand van NRC om zich te buigen over de 100 beste cartoons van het afgelopen jaar. 


Het werd een vrolijke avond, met pizza's en uiteraard veel discussie. 

Maar eind van de avond waren ze eruit. 

Biertje na afloop: we hebben een winnaar! Op de foto de voltallige jury, Jean-Pierre Geelen (bestuurslid Pers & Prent) en Saskia van Loenen (voorzitter Pers & Prent). Foto's Saskia van Loenen


De winnaar van de Inktspotprijs 2016 wordt bekendgemaakt in Nieuwspoort (Lange Poten 10, Den Haag) op dinsdag 27 september om 17.15 uur door juryvoorzitter Theodor Holman. Het programma begint om 17.00 uur (inloop vanaf 16.30 uur), belangstellenden zijn van harte welkom. 

Hou deze site in de gaten voor updates, maar volg ons vooral ook op Twitter, waar de komende weken al veel tekeningen voorbij zullen komen, bij wijze van opwarmertje. 

Wijziging jury Inktspotprijs

9 augustus 2016

Helaas heeft stichting Pers & Prent zich genoodzaakt gezien een wijziging door te voeren in de samenstelling van de jury van de Inktspotprijs, de jaarlijkse prijs voor de beste politieke tekening van het jaar. Abdelkader Benali zal geen deel meer uitmaken van deze jury.

De stichting betreurt dit besluit, maar zag geen andere mogelijkheid dan Benali te laten weten dat hij in elk geval dit jaar geen deel meer uit kan maken van de jury. Dit naar aanleiding van negatieve uitlatingen over één bepaalde cartoonist (Ruben Oppenheimer) op een publiek medium (Twitter). Hierdoor wordt de schijn van partijdigheid gewekt. Pers & Prent acht dit oneerlijk en onwenselijk. Een jurylid moet te allen tijde proberen objectief en neutraal te blijven jegens deelnemers (in dit geval de veertig deelnemende cartoonisten) en voorkomen dat eventuele persoonlijke voorkeuren of juist negatieve gevoelens naar buiten toe kenbaar worden gemaakt. Nu daar in dit geval geen sprake meer van is kan Benali niet meer geloofwaardig optreden als objectief en neutraal jurylid.

De jury wordt nu gevormd door Theodor Holman (tevens juryvoorzitter), Dominique van der Heyde en Ionica Smeets. Op dinsdag 27 september wordt de winnaar bekendgemaakt in Nieuwspoort.


Stichting Pers & PrentStatement voor Turkse tekenaars

29 juli 2016Vandaag plaatste Aldje Bertrams, bijna-afzwaaiend bestuurslid van Pers & Prent, het volgende statement op Facebook.  

In 2010 organiseerde ik samen met o.a. Niels Beugeling voor Pers en Prent, in samenwerking met het Persmuseum en de Stichting Röportaj de internationale expositie ‘Caricaturca' in Istanbul. Daaraan namen ruim 60 tekenaars deel, afkomstig uit Turkije, Duitsland, Zwitserland en Nederland.

Het was een ontspannen, ongecensureerde, maar vooral bemoedigende expositie die veel goeds beloofde voor de politieke tekening in Turkije, een land dat een lange geschiedenis heeft in de spotprenten die teruggaat tot minstens de 16de eeuw.
Aansluitend waren enkele Turkse tekenaars in Nederland in het Persmuseum te gast en een vruchtbare samenwerking lag in het verschiet, ondanks de taalbarrière.
Nu is het lot van veel Turkse cartoonisten onzeker. Behalve de overheid, vrezen ze ook fanatici, die in het huidige politieke klimaat gedijen. Aanslagen op de redacties van cartoonistenbladen als LeMan en Penguin zijn niet denkbeeldig. Er zou geen enkele beveiliging zijn.

Weinig effectieve steun kunnen wij bieden aan deze Turkse tekenaars. Aan gratuite beloftes en solidariteitsbetuigingen hebben ze niets. 

Misschien dat aandacht in de Nederlandse politieke prent nog de meeste impact zou kunnen opleveren.
Onze tekenaars mogen immers alles tekenen.


Aldje Bertrams
Stichting Pers & Prent

Joep Bertrams, 13 april 2016


Tom Janssen, 13 april 2016


Bas van der Schot, 5 juni 2013


Cartoon van de Turkse cartoonist Sefer Selvi.
Vertaling: "If you want to make news, then it has to be within these lines"


Jury Inktspotprijs bekend

28 april 2016

De jury voor de Inktspotprijs 2016 is bekend! Elk jaar bepaalt een wisselende jury wie zich de winnaar mag noemen van de prestigieuze Inktspotprijs. Deze wordt dit jaar uitgereikt op 27 september.

Stichting Pers & Prent is blij en trots te kunnen melden dat de jury dit jaar zal bestaan uit schrijver en tv-presentator Abdelkader Benali, politiek verslaggever Dominique van der Heyde, schrijver, columnist en radiopresentator Theodor Holman en wiskundige, columnist en wetenschapsjournalist Ionica Smeets.


Deze zomer buigen zij zich over de honderd beste tekeningen van het afgelopen jaar (juni 2015 - juni 2016).

De winnaar wordt bekendgemaakt tijdens de feestelijke prijsuitreiking in Nieuwspoort, op dinsdagmiddag 27 september.

De inzendtermijn voor tekenaars loopt tot en met 1 juni. (Meer informatie / inzenden: zie elders op deze site.)

Inschrijving Inktspotprijs 2016 geopend

2 april 2016

 • Winnaar Inktspotprijs 2015: Joep Bertrams met 'Onsterfelijk'.

De inzendtermijn voor de Inktspotprijs 2016 is gestart! Van 15 april t/m 1 juni kan iedereen zijn of haar politieke tekening over het afgelopen jaar (lopend van juni 2015 tot juni 2016) insturen.

Inzenden gaat per dit jaar uitsluitend digitaal. Bestanden die worden ingestuurd mogen niet groter zijn dan 2 MB. Inzenders van tekeningen die doorgaan naar de volgende ronde (waarin de 100 beste worden beoordeeld door de jury) krijgen na sluiting van de inzendtermijn vanzelf bericht met het verzoek dezelfde tekening ditmaal in een hogere resolutie te uploaden. Dat zal zijn in de week na 1 juni.

Iedereen mag maximaal 5 tekeningen insturen.
De prijsuitreiking vindt dit jaar plaats op dinsdag 27 september in Nieuwspoort, Den Haag.

Inzenden kan HIER.


Joep Bertrams heeft net te horen gekregen dat hij winnaar is van de Inktspotprijs 2015. De uitreiking van de Inktspotprijs 2016 vindt dit jaar plaats op dinsdag 27 september in Nieuwspoort (Den Haag).


Winnaar Joep Bertrams staat de pers te woord.
(Foto's Saskia van Loenen)


Expositie INKTSPOT in Venlo

2 april 2016

 • De beste politieke tekeningen van de bekendste Nederlandse tekenaars zijn in deze tentoonstelling tijdelijk te zien.
Vanaf vrijdag 27 mei is de reizende tentoonstelling Inktspot 2014-2015 te zien in het Limburgs museum. De expositie toont de beste politieke tekeningen van de bekendste Nederlandse tekenaars. Soms genadeloos hard, maar altijd met een relativerende kwinkslag komen alle thema’s voorbij die het nieuws hebben gedomineerd. De inzendingen van ruim dertig politiek tekenaars uit Nederland vormen samen de tentoonstelling Inktspot. Deze weerspiegelt de diversiteit van alle tekenaars en gebeurtenissen van het politiek jaar 2014-2015. Van de streken van Poetin en Opstelten tot spraakmakende kwesties als Griekenland, de vluchtelingen en natuurlijk Zwarte Piet. Veel aandacht gaat in de tentoonstelling uit naar Charlie Hebdo, het drama dat symbool is geworden van een groot goed: de vrije meningsuiting.

Winnaar Inktspotprijs 2014-2015


Aan de jaarlijkse tentoonstelling is een prijs verbonden voor de beste cartoon. Winnaar van de Inktspotprijs 2014-2015 is Joep Bertrams (Roermond 1946). Zijn cartoon Onsterfelijk, een reactie op de aanslag op het satirische weekblad Charlie Hebdo op woensdag 7 januari 2015, is gepubliceerd in tal van binnen- en buitenlandse kranten en op sites wereldwijd.

Opening Inktspot 2014-2015


Ter gelegenheid van de opening van de tentoonstelling signeert Joep Bertrams zijn winnende cartoon op vrijdag 27 mei 2016. Download de pdf van zijn cartoon en ga 27 mei naar het Limburgs museum om je cartoon te laten signeren. Tussen 15:00 en 16:00 uur is Bertrams aanwezig voor de signeersessie.

Limburgs Museum
Keulsepoort 5
5911 BX Venlo
E-mail: info@limburgsmuseum.nl
Telefoonnummer: +31 (0)77 352 2112

Openingstijden Limburgs museum:
Dinsdag t/m zondag
van 11:00 tot 17:00 uur

Verslag Inktspot-battle 2016 door RTV-Arnhem

9 maart 2016

RTV-Arnhem maakte een news-item van de avond. We vonden ook nog dit verslag van omroep Gelderland.

Hajo wint de Inktspot Battle 2016

9 maart 2016


 • Eervolle vermelding: Joris Moore, student ArtEZ Zwolle met zijn bijdrage aan de battle. Foto: Masha Bakker

 • De winnende prent van Hajo, foto: Masha Bakker

De Inktspot Battle in Dudok (Arnhem) was weer spannend. De cartoonisten leverden stuk voor stuk mooi werk onder behoorlijke druk. Uiteindelijk won NRC-tekenaar Hajo, met zijn prachtige Hillary Clinton met Trump-muts. De eervolle vermelding ging aan Joris Moore, student ArtEZ Zwolle, ook hij leverde een gelaagde Trump-cartoon.

Nieuwe bestuursleden Pers & Prent

10 december 2015

 • V.l.n.r. Jean-Pierre Geelen, Saskia van Loenen, Aldje Bertrams en Niels Beugeling.

Stichting Pers & Prent, organisator van o.a. de jaarlijkse Inktspotprijs, is met ingang van 9 december 2015 versterkt met de komst van twee nieuwe bestuursleden; Saskia van Loenen en Jean-Pierre Geelen.

Saskia van Loenen (1969), journalist en eindredacteur bij NRC Handelsblad en columnist, heeft een grote passie voor de (politieke) prent en was jurylid voor de Inktspotprijs 2015. Jean-Pierre Geelen (1964) is journalist bij de Volkskrant waar hij de afgelopen jaren o.a. tv-recensies voor schreef en waarvoor hij vanaf komend jaar een dagelijkse column gaat schrijven; ook hij heeft een bijzondere interesse in tekeningen en cartoons. Overige bestuursleden waren en zijn Niels Beugeling, directeur Persmuseum en Aldje Bertrams, secretaris.

De komende tijd buigt de vernieuwde stichting zich over een nieuw format, waarbij meer tekenaars de mogelijkheid krijgen werk in te zenden voor de Inktspotprijs. Zodra de nieuwe kaders en spelregels duidelijk zijn zal zij hiermee naar buiten treden. Stichting Pers & Prent reikt jaarlijks de Inktspotprijs uit voor de beste politieke tekening van het jaar en organiseert daaromheen ieder jaar de expositie 'INKTSPOT; de beste spotprenten van het politieke jaar', in samenwerking met de Kunstcommissie van Nieuwspoort. Deze is elk jaar na de prijsuitreiking in september aldaar te zien in de Openbare Bibliotheek in Den Haag, waarna zij op reis gaat langs verschillende locaties, waaronder het Persmuseum in Amsterdam en Dudok in Arnhem. De begeleidende catalogus INKTSPOT, met werk van alle deelnemende tekenaars, verschijnt bij Uitgeverij Bas Lubberhuizen.

http://www.020magazine.nl/cultuur-uitgaan/642-nieuwe-bestuursleden-stichting-pers-prent

Nu te koop via de webwinkel:


Jubileumcatalogus, Inktspot 2020


Download eerdere edities:


Het digtale boek 'De 100 beste cartoons 2019'. Gratis download!Het digtale boek 'De 100 beste cartoons 2018'. Gratis download!