Nieuws

Jos Collignon stopt bij de Volkskrant

7 februari 2024

Op 13 juli 2024 neemt Jos Collignon afscheid van de Volkskrant. Dit maakte hij bekend in het Radio 1-programma Mischa! De Inktspotprijswinnaar (2009) tekent al ruim 44 jaar voor de krant. Stichting Pers & Prent zal deze Inktspot-deelnemer van het eerste uur dan ook zeker gaan missen, al troosten wij ons met de gedachte dat hij de komende editie nog van de partij zal zijn. En natuurlijk is Collignon meer dan welkom om via een ander podium mee te doen aan de Inktspotprijs.

Het gesprek dat Collignon in de nacht van 6 februari had met Mischa Blok duurde bijna een uur. Samen bespraken ze de kritiek die tekenaars (tegenwoordig) ondervinden, zijn verstandhouding met de Volkskrant en zijn mogelijke opvolger. Ook is er stemmige muziek! Luister het interview hier terug.

Na het interview werd het nieuws snel opgepikt. De officiële lezing van de Volkskrant is dat het vertrek niets te maken heeft met enkele recente cartoons waarin de Israëlische premier werd bespot. Pers & Prent gaat ervan uit dat de reactie van hoofdredacteur Pieter Klok  – 'we vinden het tijd voor nieuwe stemmen en stijlen' – betekent dat de krant een waardige opvolger voor Collignon zal vinden. Het zou onverteerbaar zijn als het na ruim vier decennia afgelopen is met spitsvondige en schurende spotprenten op die plek. 

INKTSPOT 2023 in Atlas van Stolk in Rotterdam

9 december 2023

Pers & Prent wil heel graag op meerdere plekken in Nederland exposeren. We zijn blij met een nieuwe locatie: Atlas van Stolk in de Bibliotheek Rotterdam. INKTSPOT past bij uitstek op deze plek. Atlas van Stolk heeft een grote collectie prenten waaronder werk van politiek tekenaars uit heden en verleden, zoals oud-deelnemers van Inktspot Frits Müller en Fritz Behrendt. Ook oudere tekenaars als Eppo Doeve, Leen Jordaan en Louis Raemaekers (de laatste met bijna duizend prenten) zijn in de collectie vertegenwoordigd.

De tentoonstelling INKTSPOT is te zien in Atlas van Stolk (de Biblioheek Rotterdam) tot 10 januari 2024.

VERHUUR TENTOONSTELLING INKSTPOT

9 december 2023

Stichting Pers & Prent verhuurt de tentoonstelling INKTSPOT aan bibliotheken, culturele instellingen, onderwijsinstellingen, gemeente- en provinciehuizen en musea. We zijn altijd op zoek naar meer locaties. Voor de agenda van nu tot de zomer, zie hiernaast.

Voor meer infomatie, klik hier.

Inktspotlicht: Fets Lod

8 december 2023

In de serie Inktspotlicht bevragen we kunstenaars over het verleden, heden en toekomst van hun tekenkunst.

Deze keer schenken we aandacht aan Fets Lod, oftewel cartoonist Stef Dol, die op Instagram furore maakt. We bespreken met hem het verleden, heden en de toekomst. En dat alles met meer of minder Acda en De Munnik.

Lees meer

Reactie op ontslag Steve Bell

19 oktober 2023

The Guardian zet zijn politiek tekenaar Steve Bell op straat. Het bestuur van Stichting Pers & Prent keurt het af dat eigenaren en (hoofd)redacteuren in toenemende mate zich ertoe laten verleiden censuur toe te passen en zelfs, in het geval van Bell, een tekenaar te ontslaan. Dat kan leiden tot een onwelkome vervlakking van het politieke of maatschappelijke beeldcommentaar.

De Britse tekenaar is aan de kant geschoven vanwege een spotprent die in de ogen van zijn werkgever antisemitisch zou zijn. Na een samenwerking van ruim 40 jaar. Dit terwijl de tekening vooral verwijst naar een tekening van David Levine. Lees meer over de gewraakte cartoon in de column ‘The golden middle way, or the highway’ van Inktspot-deelnemer Emanuele Del Rosso op de site van Cartoon Movement.

Een spotprent zet, net als een column, aan tot discussie en kan misstanden aan de kaak stellen. De vrijheid van meningsuiting is daarin een onontbeerlijke factor. Politiek onrustige tijden vragen om een ruim debat en zeker niet om mínder plekken voor meningsuiting. Cartoons kunnen onhandig of smakeloos zijn en toch kan geen enkele democratie zonder. Opponenten kunnen met ingezonden brieven, comments of - nog beter - eigen spotprenten terugslaan. Hoe meer ruimte voor verschillende meningen, hoe beter. 

De Inktspotprijs 1813 gaat naar...

12 oktober 2023

Lotte Jensen, juryvoorzitter van de Inktspotprijs 2022, schreef een column over de winnende prent van 2023. Deze prent zou volgens haar in 1813 hebben gewonnen. Klik op de prent voor vergroting.


Bas van der Schot wint Inktspotprijs 2023

26 september 2023

  • De winnende tekening, genaamd Extinction Rebellion van Bas van der Schot, geplaatst op 28 oktober 2022 in de Volkskrant. Op de tekening is een ijsbeer te zien die zich heeft vastgelijmd aan een ijsschots op zee.

  • TjeerdRoyaards 06-03-2023 MiddenlandseZee

  • Jip van den Toorn 15-11-2022 Diversiteit

  • Blommestijn 05-11-2022 WK Qatar

  • SiegfriedWoldhek 01-10-2022 OnzeLeider

De winnaar van de Inktspotprijs 2023 is Bas van der Schot met de tekening Extinction Rebellion. De tekening verscheen op 28 oktober 2022 in de Volkskrant. Van der Schot won twee keer eerder de Inktspotprijs: in 2002 en 2014.

In de podcast Voorruit praat Hans Aarsman met Bas van der Schot. 

Uit het juryrapport voor de Inktspotprijs 2023
De winnende tekening verbeeldt op originele wijze het gevoel van machteloosheid in de strijd tegen klimaatverandering. Door een slachtoffer van klimaatverandering het ‘wapen’ in handen te geven waarmee klimaatactivisten zich vastlijmen aan beroemde kunstwerken, een talkshowtafel of de A12, maakt de tekenaar van dit slachtoffer ineens een tragikomische activist.

De tekening is eenvoudig, fris van kleur en bedrieglijk gemoedelijk, als een prent uit een kinderboek. Maar wie beter kijkt, ziet een klimaatklever die een laatste, zinloze strohalm vastgrijpt nu zijn leefgebied verdwijnt door klimaatverandering. Kon je maar voorkomen dat een ijsschots smelt, door jezelf eraan vast te lijmen.

De winnaar, die twee keer eerder de Inktspotprijs won, heeft een iconisch en – vooruit – beresterk beeld gecreëerd, dat je eerst doet glimlachen en daarna in het hart raakt.


De winnaar van de Inktspotprijs 2023 werd gekozen door een inspirerende jury onder leiding van presentator en programmamaker Eveline van Rijswijk, illustrator Philip Hopman, fotograaf en HUMAN-hoofdredacteur Ahmet Polat, kunsthistorica en prentenarchivaris Harriet Stroomberg en scenarist en regisseur Niek Barendsen

De jury koos dit jaar naast de winnende tekening van Bas van der Schot voor de volgende bijzondere vermeldingen:
Diversiteit van Jip van den Toorn, Middellandse Zee van Tjeerd Royaards, Onze leider van Siegfried Woldhek en WK Qatar van Blommestijn.

Stichting Pers & Prent, de organisator van de Inktspotprijs, ontving dit jaar 120 inzendingen van 40 tekenaars. Van vaste deelnemers als Arend van Dam, Paul Kusters en Willeke Brouwer, tot nieuwe kanshebbers als Kwennie Cheng en Argibald. Alle inzendingen zijn opgenomen in de fraai uitgevoerde catalogus Inktspot! Een speciale uitgave van Stichting Pers & Prent, te bestellen op deze website.


De Inktspotprijs werd voor het eerst georganiseerd en uitgereikt in 1994. De reizende tentoonstelling Inktspot! waar alle ingezonden prenten worden geëxposeerd, groeide uit tot een belangrijke jaarlijkse manifestatie waarin de politieke tekening centraal staat. Met de expositie brengt Stichting Pers & Prent in musea en culturele instellingen door heel Nederland de tekeningen landelijk voor het voetlicht. In de bijbehorende catalogus staan alle geëxposeerde werken. Stichting Pers & Prent werd in 1980 opgericht door Hans IJsselstein Mulder met als doel het verzamelen, exposeren en publiceren van tekeningen, prenten en literatuur op het gebied van de politieke satire.

Het bestuur van Stichting Pers & Prent bestaat uit: Caroline van Gelderen, Ariane de Ranitz, Jillis Kors, Jop Euwijk, Petra Boonstra en Jacqueline van Beek. De prijsuitreiking, de expositie en het boek worden mede mogelijk gemaakt door een aantal sponsoren: Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, Internationaal Perscentrum Nieuwspoort en de Vrienden van Pers & Prent.

Downloads:

Juryrapport Inktspotprijs

Winnende prent en eervolle vermeldingen in hoge resolutie

Catalogus INKTSPOT 2023

26 september 2023

Koop de catalogus INKTSPOT 2023 in de SHOP.

Wanneer je hem bestelt via de QR-code bij een expositie, moet je per e-mail je adres en naam op de bankrekening doorgeven, zodat wij de catalogus naar je kunnen toesturen.

Winnaars European Cartoon Award

26 september 2023

Op 14 september is in Beeld & Geluid in Den Haag the European Cartoon Award uitgereikt. Kijk voor een blik op de winnaar op de website van de European Cartoon Award. Een eervolle vermelding werd toegekend aan Tjeerd Royaards voor zijn prent Middellandse Zee, ook een van de kanshebbers voor de Inktspotprijs.

Over Stichting Pers & Prent

28 november 2022

Stichting Pers & Prent houdt van de politieke tekening, zet zich in voor de vrijheid van meningsuiting en geeft het vrije (teken)beeld een stem. Dit doet zij o.a. als organisator van de jaarlijkse Inktspotprijs, de prijs voor de beste politieke tekening van het jaar.

In samenwerking met het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid organiseert Pers & Prent de Junior Inktspotprijs. Na een pauze van enkele jaren wordt deze komend jaar weer uitgereikt.

Daarnaast organiseert Pers & Prent de expositie Inktspot met alle inzendingen waaronder de winnaar, die direct na de prijsuitreiking (altijd op de vierde dinsdag van september in Perscentrum Nieuwspoort) op een aantal plekken te zien zal zijn. Tevens geeft de stichting de catalogus Inktspot uit, waarin alle geëxposeerde werken zijn opgenomen.

Lees hier meer over de missie en de geschiedenis van Stichting Pers & Prent. Hiernaast kun je in de Expositieagenda zien waar je de tentoonstelling kunt bekijken.

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

* verplicht veld

Intuit Mailchimp


Expositieagenda Inktspot 2023 (in 2023-2024)

25/11-10/1/24: Haus der Niederlande, Münster

25/2/24-14/4: Concordia, Enschede


Inktspot 2022 is helaas uitverkocht

Word VRIEND van Stichting Pers & Prent en verzeker jezelf ieder jaar van de catalogus die in september zal verschijnen.

Catalogi van eerdere jaargangen in de shop