Nieuws

Over Stichting Pers & Prent

28 november 2022

Stichting Pers & Prent houdt van de politieke tekening, zet zich in voor de vrijheid van meningsuiting en geeft het vrije (teken)beeld een stem. Dit doet zij o.a. als organisator van de jaarlijkse Inktspotprijs, de prijs voor de beste politieke tekening van het jaar.

Daarnaast organiseert Pers & Prent de expositie Inktspot met alle inzendingen waaronder de winnaar, die direct na de prijsuitreiking (altijd op de vierde dinsdag van september in Perscentrum Nieuwspoort) op een aantal plekken te zien zal zijn. Tevens geeft de stichting de catalogus Inktspot uit, waarin alle geëxposeerde werken zijn opgenomen.

Lees hier meer over de missie en de geschiedenis van Stichting Pers & Prent. Hiernaast kun je in de Expositieagenda zien waar je de tentoonstelling kunt bekijken.

Inschrijving INKTSPOT 2023

27 juni 2022

Inschrijving voor INKTSPOT 2023 start in juni 2023. Als je werk wil inzenden voor een volgende editie, kun je hier kijken voor de criteria voor deelname. 

De Inktspotprijs is voor het eerst uitgereikt in 1994. Met de expositie brengt Stichting Pers & Prent in musea en culturele instellingen door heel Nederland de tekeningen landelijk voor het voetlicht. In de bijbehorende catalogus staan alle geëxposeerde werken.

De prijsuitreiking, de expositie en het boek worden mede mogelijk gemaakt door een aantal sponsoren: Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, Internationaal Perscentrum Nieuwspoort, dagblad Trouw, en door de Vrienden van Pers en Prent.

Jip van den Toorn wint Inktspotprijs 2022

27 september 2022

  • De winnende tekening van Jip van den Toorn, geplaatst op 10 mei 2022 in de Volkskrant. Gebruik toegestaan onder vermelding van 'Inktspotprijs'.




Op dinsdag 27 september 2022 werd voor de 28e keer de Inktspotprijs voor de beste politieke tekening van het parlementaire jaar uitgereikt in Perscentrum Nieuwspoort in Den Haag.
De winnaar van de Inktspotprijs 2022 is Jip van den Toorn met de tekening Milieubewust. De tekening verscheen op 10 mei 2022 in de Volkskrant.

Download hier het persbericht als pdf

Enkele reacties in de pers:

NOSde VolkskrantVillamediaKhalid & Sophie, vanaf 11:19


Uit het juryrapport voor de Inktspotprijs 2022

De jury heeft als winnaar unaniem voor een tekening gekozen, waarin menselijke hypocrisie in tijden van klimaatverandering centraal staat. Hoe vaak mensen ook het advies krijgen minder te vliegen, het blijkt buitengewoon moeilijk om milieubewuster te leven. We weten dat het eigenlijk niet kan, maar we doen het toch: massaal het vliegtuig pakken om onze vakantiebehoeftes te bevredigen. Na de coronacrisis zou alles anders worden, hielden we onszelf voor, maar vroeger en nu lijken als twee druppels water op elkaar. Op een belangrijk ding na: de aarde warmt in moordend tempo op en de ijskappen smelten nog sneller dan verwacht. De tekenaar weet op doeltreffende en humoristische wijze het hypocriete gedrag van de milieubewuste mens te hekelen. De kleuren zijn fris, de vorm uiterst doeltreffend. Wie deze fraaie tekening ziet, moeten lachen, maar kijkt tegelijkertijd in de spiegel.

De Inktspotprijs 2022 gaat naar de tekening milieubewust van Jip van den Toorn.

Lotte Jensen
Voorzitter jury Inktspotprijs

De jury van de Inktspotprijs 2022, bestond dit jaar uit: Lotte Jensen, hoogleraar Nederlandse taal- en letterkunde. De overige juryleden zijn Eva Hilhorst (strip)tekenaar, grafisch journalist en hoofdredacteur van Drawing the Times, Pelle Matla journalist en zakelijk leider van Stadsomroep Den Haag FM, Zihni Özdil historicus, columnist EW Magazine en oud-Tweede Kamerlid en Katinka Polderman cabaretier en (lied)tekstschrijver. 

De jury had eerder dit jaar vijf tekeningen genomineerd voor de Inktspotprijs:
Wetenschap is ook maar een mening van Jos Collignon, Milieubewust van Jip van den Toorn, Roe versus Wade van Tjeerd Royaards, Het leesplankje van Baudet van Marco Jeurissen en Het boerenprotest van Pieter Geenen.
Alle inzendingen zijn opgenomen in de fraai uitgevoerde catalogus Inktspot! Een speciale uitgave van Stichting Pers & Prent, te bestellen via persenprent.nl


De Inktspotprijs werd voor het eerst georganiseerd en uitgereikt in 1994. De reizende tentoonstelling Inktspot! waar alle ingezonden prenten worden geëxposeerd, groeide uit tot een belangrijke jaarlijkse manifestatie waarin de politieke tekening centraal staat. Met de expositie brengt Stichting Pers & Prent in musea en culturele instellingen door heel Nederland de tekeningen landelijk voor het voetlicht. In de bijbehorende catalogus staan alle geëxposeerde werken. Stichting Pers & Prent werd in 1980 opgericht door Hans IJsselstein Mulder met als doel het verzamelen, exposeren en publiceren van tekeningen, prenten en literatuur op het gebied van de politieke satire.
Het bestuur van Stichting Pers & Prent bestaat uit: Niels Beugeling, Ariane de Ranitz, Jillis Kors, Jop Euwijk, Petra Boonstra, Jacqueline van Beek en Caroline van Gelderen. De prijsuitreiking, de expositie en het boek worden mede mogelijk gemaakt door een aantal sponsoren: Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, Internationaal Perscentrum Nieuwspoort, dagblad Trouw en de Vrienden van Pers en Prent.
-----------------------------------

Neem voor meer informatie over de prijs, de waarde van de politieke prent in onze democratie en rechtenvrije cartoons contact op via e-mail. 
Telefoon: Niels Beugeling, 06 15447648 of Jop Euwijk, 06 18423674  

Tekenen in tijden van oorlog: Serhii Fedko

27 mei 2022











Serhii Fedko, geboren in 1962 in Nejin in de regio Tsjernihiv, werkt al vele jaren als cartoonist, na te zijn afgestudeerd als architect in Boekarest. Zijn werk verschijnt in talloze kranten wereldwijd.

Tekenen in tijden van oorlog: Oleksiy Kustovsky

7 april 2022



























De tweede tekenaar die we hier op de site tonen is Oleksiy Kustovsky, beter bekend onder de naam Kusto. Hij werd in 1971 geboren in Kiev en wordt beschouwd als een van de beste tekenaars uit Oekraïne.


Klik op de afbeelding voor meer tekeneningen van Kusto.

Tekenen in tijden van oorlog: Vladimir Kazanevsky

24 maart 2022











Na vier weken oorlog in Oekraïne blijkt het vreselijke geweld niet te stoppen. Hele steden worden verwoest, de havenstad Marieopol lijkt hetzelfde lot beschoren als steden als Grozny en Aleppo. En toch is het verzet van de Oekraïners ongebroken. Met de inval heeft Poetin zijn ware gezicht laten zien, al was dat volgens velen niet bepaald een verrassing.

Honderden tekenaars van over de hele wereld laten zien wat er op dit moment in Oekraïne gebeurt. Op deze plek willen wij graag tekenaars uit Oekraïne zelf tonen met hun, vaak gruwelijke, beeld van de oorlog.

Van deze tekenaars uit Oekraïne zien zijn sommige gevlucht, andere bevinden zich nog steeds in het land.

De eerste tekenaar die we hier tonen is Vladimir Kazanevsky, geboren in 1950 in Lebedin in Oekraïne. Zijn werk wordt onder meer door Cartooning for Peace en door Cartoon Movement vertegenwoordigd.


Klik op de afbeelding voor meer tekeneningen van Vladimir Kazanevsky


In memoriam Nico Visscher

21 september 2021

  • Nico Visscher, staande rechts in Kaatje bij de sluis. Foto: Hans IJsselstein Mulder

  • Omslagtekening van Nico Visscher voor de catalogus Politiek in Prent 1994

  • Nico Visscher in Kaatje bij de sluis, 2005. Foto: Ariane de Ranitz

  • Tekeningenwand Kaatje bij de sluis, april 2005. Foto: Ariane de Ranitz

Op dinsdag 21 september 2021 overleed in Groningen op 88-jarige leeftijd tekenaar Nico Visscher, een van de nestors van de politieke prent. Een bijzonder tekenaar ook, én een relativerend waarnemer, zoals Koos van Weringh hem typeerde in een beschouwing uit 2007 over het werk van Visscher.

Stichting Pers & Prent verliest met het overlijden van Nico Visscher een goede vriend, vanaf het begin maakte hij deel uit van de jaarlijkse tentoonstelling van politieke prenten – Politiek in Prent en later Inktspot – en was hij kandidaat voor de Inktspotprijs. En in 1994 ontwierp hij het omslag voor de jaarlijkse catalogus.

Tientallen jaren was Nico Visscher de tekenende columnist van het Nieuwsblad van het Noorden en van het blad Binnenlands Bestuur. Bekend werd hij met zijn ‘Korrels’, jarenlang te vinden rechts onderaan op de voorpagina van het Nieuwsblad. Een tekening met een vaak vlijmscherp, maar tegelijk onderkoeld commentaar op het wereldgebeuren.

In een korte film uit 2020 over zijn leven reflecteert Nico Visscher op zijn creatie: een korrel was naast een dagelijkse grap ook een korrel zand, en dat moesten er heel veel worden. En dat is een aardig understatement, in ruim 30 jaar, tussen 1961 en 1993, verschenen er vele duizenden ‘Korrels’. In 2018 stopte Visscher weliswaar met publiceren, maar stoppen met tekenen was geen optie.

Naast tekenaar was Nico Visscher ook een goed organisator, vanaf 1990 komt op zijn initiatief jaarlijks in april een grote groep politiek tekenaars bijeen in restaurant Kaatje bij de Sluis in Blokzijl. ‘Betaald’ wordt er met een tekening, waardoor Kaatje tegenwoordig bijna als museum mag worden geregistreerd.

In 1984 werd Nico Visscher in Montreal onderscheiden met de Grand Prix van de Salon International de la Caricature. Zijn werk is ondergebracht in de collecties van museum De Markiezenhof in Bergen op Zoom en in de Groninger Archieven.

Zie Dagblad van het Noorden

Willem en Libération

19 april 2021


Na veertig jaar stopte Bernard Willem Holtrop, beter bekend als Willem, onlangs met zijn tekeningen voor Libération

Via onderstaande link is een prachtig overzicht te bekijken dat de krant heeft samengesteld van alle voorpagina-ontwerpen die de tekenaar vervaardigde. Willem wordt bij Libération opgevolgd door Corinne Rey, als Coco jarenlang verbonden aan Charlie Hebdo

https://www.liberation.fr/apps/2021/03/40-ans-willem/


Foto: Ilona Verhoeven

Waldemar Post

7 december 2020

Op donderdag 3 december overleed Waldemar Post, een van de beste tekenaars van Nederland, door velen ook wel de ‘laatste illustrator’ genoemd. Een alleskunner; toneel-illustraties, rechtbanktekeningen, prachtige koppen van talloze politieke figuren en honderden, tijdloze literaire portretten, met ogen die je echt aan lijken te kijken.

Waldemar Post keek soms met opgewekte jaloezie naar de snelheid van tekenen die zo kenmerkend was voor zijn vriend en collega Peter van Straaten. Maar die keek op zijn beurt naar Waldemar, en verwonderde zich erover dat deze nog niet wereldberoemd was.

Op een tentoonstelling van zijn werk in het Amsterdamse Persmuseum in 2008 konden mensen ook kennis maken met een andere kant van Waldemar Post, zijn vernieuwende werk als art-director voor de Volkskrant in de jaren ‘70. Grote vellen papier vulden de vitrines, met de hand geletterd in de ons nu zo vertrouwd voorkomende katern-koppen van de krant.

In de jaren na de tentoonstelling kwam Waldemar vaak naar het Persmuseum of naar de uitreikingen van de Inktspotprijs, om nieuwe dingen te zien en te ontdekken of om collega’s te spreken. Altijd nieuwsgierig en altijd vol met prachtige verhalen, een inspirator voor velen en een échte vriend die we zeer gaan missen.



Niels Beugeling
Namens het bestuur van Stichting Pers & Prent

Expositieagenda Inktspot 2021/2022


De tentoonstelling Inktspot, met de beste politieke tekeningen van het jaar, reist door binnen- en buitenland: 

13 maart - 10 april 2023: Concordia, Enschede

21 april - 27 mei 2023: Expoost, Hoorn


Inktspot 2022 is helaas uitverkocht

Word VRIEND van Stichting Pers & Prent en verzeker jezelf ieder jaar van de catalogus die in september zal verschijnen.

Catalogi van eerdere jaargangen in de shop


Jubileumcatalogus, Inktspot 2020 

Lees hier de digitale versie van de jubileumcatalogus.