Op donderdag 3 december overleed Waldemar Post, een van de beste tekenaars van Nederland, door velen ook wel de ‘laatste illustrator’ genoemd. Een alleskunner; toneel-illustraties, rechtbanktekeningen, prachtige koppen van talloze politieke figuren en honderden, tijdloze literaire portretten, met ogen die je echt aan lijken te kijken.

Waldemar Post keek soms met opgewekte jaloezie naar de snelheid van tekenen die zo kenmerkend was voor zijn vriend en collega Peter van Straaten. Maar die keek op zijn beurt naar Waldemar, en verwonderde zich erover dat deze nog niet wereldberoemd was.

Op een tentoonstelling van zijn werk in het Amsterdamse Persmuseum in 2008 konden mensen ook kennis maken met een andere kant van Waldemar Post, zijn vernieuwende werk als art-director voor de Volkskrant in de jaren ‘70. Grote vellen papier vulden de vitrines, met de hand geletterd in de ons nu zo vertrouwd voorkomende katern-koppen van de krant.

In de jaren na de tentoonstelling kwam Waldemar vaak naar het Persmuseum of naar de uitreikingen van de Inktspotprijs, om nieuwe dingen te zien en te ontdekken of om collega’s te spreken. Altijd nieuwsgierig en altijd vol met prachtige verhalen, een inspirator voor velen en een échte vriend die we zeer gaan missen.Niels Beugeling
Namens het bestuur van Stichting Pers & Prent