Nico Visscher (1933 - 2021) was een van de nestors van de politieke prent. Tientallen jaren was hij de tekenende columnist van het Nieuwsblad van het Noorden en van het blad Binnenlands Bestuur. Ook maakte Visscher vele tekeningen voor onder andere BijEEN, Gasunie, tijdschrift Gas, Wolters-Noordhoff en Kluwer. Bekend werd hij met zijn ‘Korrels’, jarenlang te vinden rechts onderaan op de voorpagina van het Nieuwsblad. Een tekening met een vaak vlijmscherp, maar tegelijk onderkoeld commentaar op het wereldgebeuren.

In een korte film uit 2020 over zijn leven reflecteert Nico Visscher op zijn creatie: een korrel was naast een dagelijkse grap ook een korrel zand, en dat moesten er heel veel worden. En dat is een aardig understatement; in ruim 30 jaar, tussen 1961 en 1993, verschenen er vele duizenden ‘Korrels’. 

In 2018 stopte Visscher weliswaar met publiceren, maar stoppen met tekenen was geen optie.

Naast tekenaar was Nico Visscher ook een goed organisator, vanaf 1990 komt op zijn initiatief jaarlijks in april een grote groep politiek tekenaars bijeen in restaurant Kaatje bij de Sluis in Blokzijl. ‘Betaald’ wordt er met een tekening, waardoor Kaatje tegenwoordig bijna als museum mag worden geregistreerd.

In 1984 werd Nico Visscher in Montreal onderscheiden met de Grand Prix van de Salon International de la Caricature. Zijn werk is ondergebracht in de collecties van museum De Markiezenhof in Bergen op Zoom en in de Groninger Archieven. In Nederland nam Visscher sinds het allerleerste begin deel aan tentoonstellingen van Pers & Prent en was hij kandidaat voor de de Inktspotprijs, de Junior Inktspotprijs en de BeNe-prijs (voor beste politieke prent in België en Nederland). Hij won die welliswaar nooit, maar ontwierp wel in 1994 de omslag voor de jaarlijkse catalogus.

Nico Visscher overleed op 21 september 2021 op 88-jarige leeftijd in zijn woonplaats Groningen.

voic.nl