Peter van Straaten (1935 - 2016) begon zijn carrière in 1958 bij Het Parool als reportagetekenaar. Zijn politieke strip 'Vader en Zoon' en het feuilleton 'Agnes' werden grote successen. Later zou hij zich steeds meer toeleggen op de politieke prent. Zijn Peters Zeurkalender hangt al jaren op menig wc in Nederland.

Voor zijn werk ontving hij vele prijzen, waaronder vijf keer de Inktspotprijs en een eredoctoraat van de Universiteit Leiden. In 2012 stopte hij na 54 jaar met zijn tekeningen over het dagelijks leven voor Het Parool. Zijn werk verscheen tot voor kort in NRC Handelsblad, Vrij Nederland en de Volkskrant.

Voor deze laatste krant tekende hij tot op het laatst; op 2 augustus 2016 verscheen zijn laatste tekening, over de Brexit, gemaakt in het ziekenhuis. Nog geen twee maanden later won hij voor de vijfde maal de Inktspotprijs voor zijn tekening 'Vluchtelingen'. Hij kon zelf niet meer bij de prijsuitreiking aanwezig zijn maar schreef een afscheidsbriefje dat aan de zaal werd getoond: "Aangenaam verrast. De vijfde Inktspotprijs - wat een eer! Ik dank de jury en ik groet al mijn collega's, die ik kan beloven: dit was de aller- allerlaatste keer voor mij. Ik ben helaas uitgewerkt. Peter". 

Op 9 december 2016 overleed Peter van Straaten, op 81-jarige leeftijd. 

petervanstraaten.nl